Идеи за здравословен обяд в офиса!

4676
Идеи за здравословен обяд в офиса!
Снимка: iStock/Guliver

Много офис-служители могат само да мечтаят за балансирано хранене. За закуска няма време, обядът е нередовен. Основното хранене за деня остава вечерята. Резултатите са повече от ясни: болести, наднормено тегло, стрес. Но как да организирате правилно хранене на своето работно място?

План за хранене: само вкусно и здравословно!

Правилното хранене започва с планирането – тоест, закуската, обядът и вечерята са задължителни. Това е програма-минимум, а в бъдеще е по-добре да включите още две допълнителни хранения; между закуската и обяда е т. нар. втора закуска, а следобедната закуска - между обяда и вечерята. По този начин няма да чувствате глад и може да се ограничите до лека вечеря без излишества.

„Храна в работата без претопляне“ е може би едно от най-популярните търсения в интернет. Защото има и офиси без кухни, и работни места, откъдето не може да се излезе за похапване. Как тогава да се храним здравословно и засищащо? Ето една селекция от ястия, които не изискват претопляне!

1. Зеленчукова салата

Кутия със зеленчукова салата може да се приготви у дома предната вечер. Но за да не пуснат зеленчуците предварително соковете си, е по-добре солта и дресингът да се опаковат отделно и да се добавят към ястието непосредствено преди ядене. Особено са препоръчителни салати с киноа - богати на белтъчини и бавни въглехидрати, които поддържат чувство за ситост.

Лекар: Това е най-добрата закуска за хормоните

2. Сандвич

Един сандвич може наистина да представлява пълноценен обяд. Месото или рибата ще ви заситят, а зеленчуците или марулята ще осигурят фибрите. Ако използвате пълнозърнест хляб, храната ще бъде още по-здравословна. Просто не слагайте в сандвича лук и чесън – те миришат силно дори през опаковката.

3. Домашни колбаси

Много хора обичат това ястие, при това именно студено. Можете да изпечете цяла тава с домашни суджуци в тесто, които ще бъдат достатъчни на всички в домакинството за няколко дни. Основното нещо е да съхранявате печените продукти на хладно така, че колбасите да не се развалят и тестото да не се намокри или изсъхне.

4. Франзела с пълнеж

Доста лесно е да напълните обикновена франзела със зеленчуци, месо, гъби, сирене, леко да я запечете – и ето ви пълноценен обяд за офиса. Но бъдете внимателни при избора на пълнежа! Имайте предвид, че всяко зеле мирише осезаемо, дори ако ястията с него не се нагряват.

5. Рула от лаваш

Руло от тънка арменска питка „лаваш“ с пълнеж по ваш вкус е пълноценно ястие за обяд. Можете предварително да направите рула с всякакъв пълнеж у дома и да ги поставите в хладилника за една нощ.

6. Крем-супа

Работата не е причина да пропускате топла супа за обяд. Ако имате термос, можете да го напълните с домашна супа с ненатрапчив аромат - примерно, на сирене или гъби.

7. Домашен чипс

Чипсът от зеленчуци или плодове е здравословна закуска. Домашно приготвеният чипс от цвекло, банан, картофи или ябълка е чудесно допълнение към вашия офисен обяд или междинна закуска.

НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден

8. Гранола

Гранолата представлява суха запечена закуска от ядки, сушени плодове и овесени трици. Обикновено се добавя мед за свързване на съставките, като се оформят блокчета. Гранолата е любимото изкушение на привържениците на здравословното хранене.

9. Мъфини с пълнеж

Друг вкусен вариант за офис-храна са домашно приготвените кексчета с различни пълнежи. Отнема не повече от 15 минути, за да приготвите мъфини, например, с гъби и билки. Крайният резултат е здравословна и питателна храна.

10. Плодове и смутита

Смутитата и плодовите салати са особено добри през горещото лято – те приятно разхлаждат и подхранват за дълго време. Но даже и в студения сезон бананово-малиновото смути ще бъде полезен заместител за готовата супа на кубчета или на прах.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com