Имат ли децата паранормални способности?

15086
Имат ли децата паранормални способности?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако екстрасензорните способности действително съществуват, възможно ли е да са присъщи повече на децата, отколкото на възрастните?

"Възможно е, децата имат по-открито съзнание. Те не възприемат невъзможните неща, които се смятат за такива в нашето общество, не им е присъщ скептицизмът", пишат детският психолог д-р Атена А. Дрюс и д-р Сали Фадър в статия за изследователския център на Рейн.

Деца обясняват смешно 10 думи на "големите"

Очарователен е начинът, по който децата мислят и виждат света около себе си. Попитахме 10 деца на възраст от 3 до 5 годинки какво за тя...

Изследователският център е създаден от Дж. Б. Рейн, който се занимавал с изследване на парапсихологията през 30-те години на ХХ век в университета Дюк. Съпругата му д-р Луиза Рейн е получила 216 писма от деца в училищна възраст, които споделяли, че изпитват душевни прозрения. Дрюс анализирала тези писма.

Ето нейните изводи и някои други свидетелства за предполагаемите психически способности на децата.

Детските предсказания

Д-р Дрюс е открила, че както и в случая с аналогични изследвания при възрастните, голямо значение има личността на децата. Децата екстраверти по-често имат психически способности, както и децата, които вярват в съществуването на такива способности.

Какво казват рисунките за детето?

Много възрастни се отнасят пренебрежително към детските рисунки – нищо повече от драсканици. Те, обаче крият ценна информация. Д...

В 216-те писма се описват 157 спонтанни пси-преживявания. От тях 77% са предсказателни или предчувствия за бъдещето, които са се сбъднали. В 10% ставало дума за телепатия, в 14% – за ясновидство.

Сходно съотношение се наблюдава и у възрастните с екстрасензорни способности. Сред писмата повечето са на момичета, а повечето от половината от предсказаните събития били незначителни от гледна точка на възрастните – случаи, свързани с дрехи, с оценки в училище и – което е интересно – голям брой различни произшествия с домашни животни.

На свой ред възрастните обикновено привеждат по-сериозни събития – природни бедствия, катастрофи и т.н.

"Изследванията показват явна телепатична връзка между майките и техните деца", казва д-р Дрюс. Тя също отбелязва случаи на ясновидство и телепатия между учители и ученици, но стигнала до извода, че "възрастта и нивото на развитие като цяло не увеличават и не снижават психическите способности".

За българката детето е най-ценното в живота й

89% от жените в репродуктивна възраст поставят детето като най-висша ценност в живота им. Същевременно се отчита недобра осведоменост з...

За особеностите от детството, които влияят върху развитието на паранормални способности и за връзката между майката и детето можете да научите в "Мегавселена".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно