Името на кой световно известен град е съставен от три женски дрехи?

8731
Името на кой световно известен град е съставен от три женски дрехи?
Снимка: iStock/Guliver

Спомняте ли си забавните главоблъсканици от детството от рода на „Какво има най-много в река Мисисипи?“ Закачливи, изискващи логика, а не познания въпроси, на които можехте да отговорите без грешка, дори да не знаете къде се намира тази река. Въпросът кой град е съставен от три женски дрехи изисква също само логика и бърза мисъл, а не познания. И ако в момента се опитвате да наредите в различна последователност ризата, туниката, роклята и още куп дамски дрехи, за да получите име на град, който ви звучи познато… позабравили сте детските игри. Палим машината на времето и стартираме обратното броене към онези отминали години, изпълнени с аромат на топъл бял хляб, ожулени колена и захарни петлета в ръцете – към детството, в което всичко беше простичко и нямаше трудни въпроси.

Кой град е съставен от три женски дрехи?

Отговорът на този на пръв поглед сложен въпрос е много лесен. Името на търсения град съдържа цифра и дамска дреха, а не три различни дрехи, както предполагахте. Триполи е отговорът на забавната загадка, а ние правим завой от детството към по-зрелите ви години, за да ви разкажем историята му, която е за възрастни.

Станимака е старото име на кой български град?

Триполи – столицата на Либия

Вероятно повечето от вас биха познали по-лесно как се казва столицата на Либия, отколкото да се досетят за отговора на въпроса кой град е съставен от три женски дрехи. Произходът на това наименование е от гръцки език и също е свързан с цифрата 3, но не с 3 поли, а с 3 града – именно така „три града“ се превежда названието на столицата на Либия Триполи.

Градът е основан от финикийците през 7 век пр.Хр., като сред първите му известни наименования е Оеа. По-късно получава името Триполис. Историята на града е свързана с предаването му от Рим на Нумидия след Втората пуническа война, последвано по-късно от включването му в римската провинция Африка. Част от Османската империя градът става през 1551 година, а столица на Либия Триполи е едва от 1963 година.

Кой български град е носил името на Фердинанд?

Днес градът е известен и като важен туристически център, заради разположението си – на брега на Средиземно море. Тъй като Триполи е столица на държава, 90% от територията на която е заета от пустини, то населението е сходно по численост с това на България, въпреки че територията е огромна – 1,8 млн. км2, които отреждат на Либия четвърто място по площ в Африка и 17-то в света. Населението е около 5.7 милиона, от които малко под 2 милиона души населяват именно столицата Триполи. Брутният вътрешен продукт се формира основно от нефт и малко от туризъм. Особено ключов и важен за туризма е старият град в Триполи. Сред туристическите забележителности, с които се гордее градът, са останалата от времето на Марк Аврелий триумфална арка, множество, богати на находки и артефакти, музеи, крепост, датираща от XVI век, и джамията Караманлъ.

Триполи – град в Гърция

Още по-любопитен е фактът, че има и друг град, носещ името Триполи. Намира се в Гърция в близост до руините на античните градове Тегея и Мантинея и е най-големият град  на Аркадия, макар да е само с около 25 000 души население. Триполи в Гърция също е важен туристически център, любимо място за екскурзии и почивки. Градът е основан от турците през 1770 година.

Сещате ли се и за други отговори на въпроса-закачка името на кой световно известен град е съставен от три женски дрехи?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com