Инсталации за компостиране и сепариране на отпадъци заработиха в Мадан

6671
Инсталации за компостиране и сепариране на отпадъци заработиха в Мадан
Снимка: Pexels

Официалната церемония по откриване на компостиращата инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци се състоя днес в Мадан.

Инсталациите са изградени по проект, финансиран от ОП "Околна среда“, като в тях ще се преработват отпадъците на три общини - Мадан, Златоград и Неделино, обединени в регионално сдружение. В церемонията участваха тримата кметове: Фахри Молайсенов – на Мадан, Мирослав Янчев (Златоград) и Боян Кехайов (Неделино), в присъствието на шефката на РИОСВ в Смолян Екатерина Гаджева.

Общата стойност на проекта е 8 984 731 лв., от които 6,7 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, а останалата част е съфинансирана от бенефициента, съобщи кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Кметът на Мадан Фахри Молайсенов: Нямаме дълг към банки и фирми, бюджетът се прие с пълно мнозинство

С пълно мнозинство е бил приет тазгодишния бюджет на община Мадан, става ясно от съобщение на кмета Фахри Молайсенов. По думите му под...

Съоръженията са изградени на Регионално депо за твърди битови отпадъци на Мадан в землището на село Шаренска.

Инсталацията за компостиране е с капацитет от до 2100 тона годишно, в открити клетки с навес, чрез автоматизирана система за разместване и разбъркване. Чрез нея биоразградимите отпадъци ще бъдат превръщани в компост. Тя ще намали количеството депонирани биоразградими отпадъци чрез разделното събиране и оползотворяване на зелените и биоразградимите битови отпадъци.

Инсталацията за предварително третиране е с капацитет до 5000 тона на година и включва два модула: сепарираща инсталация и инсталация за стабилизиране на подситовата фракция.

Чрез сепариращата инсталация част от отпадъците, събрани в Мадан, Златоград и Неделино, подлежащи на вторична преработка, ще бъдат отделяни. Стъклото, хартията, пластмасите и др. ще бъдат продавани и преработвани.

Най-после и Мадан се похвали с първо бебе за годината

Haй- пocлe и Maдaн ce cдoби c пъpвoтo cи бeбe зa 2021 гoдинa. Hoвopoдeнoтo e мoмчe и e пoeлo cвoятa пъpвa глътĸa въздyx тази сутрин в 9...

Целта на новите инсталации е да се намали количеството на депонираните битови отпадъци, включително да се осигури рециклирането на зелени и биоразградими отпадъци чрез компостиране.

С реализирането на проекта общините от Регионалното сдружение Мадан, Златоград и Неделино изпълняват целите по чл.31, ал.1 от Закона за управление на отпадъците, една от които е предотвратяването на бъдещото покачване на такса смет.

„Днес имаме едно модерно депо с нови инсталации, посредством които битовите отпадъци ще се превръщат в суровина. Неща, които преди ни беше трудно да си представим. Но зад всеки един успешен проект, а този безспорно е такъв, стоят усилията и работата на много хора. Изказвам благодарността си към всеки един от тях за труда и професионализма, благодарение на които модернизираното депо вече е факт“, подчерта Молайсенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com