Интересни факти за човешкия скелет: Не всички хора имат 206 кости

23209
Интересни факти за човешкия скелет: Не всички хора имат 206 кости
Снимка: iStock

Човекът е най-съвършеното живо същество на тази планета. Поне така се смята сега.

Свикнали сме да вярваме, че нашият мозък е онази структура, за която може да се говори много дълго време, тъй като потенциалът на сивото вещество е неограничен. Но какво да кажем за костите, благодарение на които можем да се движим и съществуваме като цяло? Pravda.ru разказва за пет факта за човешкия скелет, които може би мнозина не знаят.

Не всички хора имат 206 кости

В учебниците и в Уикипедия пише, че човешкият скелет се състои от 206 кости. Но в действителност едно дете се ражда с около 300 кости, състоящи се от хрущялна тъкан. През първите години от живота тъканта се минерализира, във връзка с което някои кости се съединяват.

10 необичайни факта за човешкото тяло, които ще ви оставят без думи

Тялото на човек крие доста мистерии. Има някои факти, които са доста любопитни и малко хора ги знаят. Понякога човек се изумява от нови...

Освен това понякога хората се появяват на бял свят с допълнителни кости, а други могат да растат в течение на живота (изследване сочи, че малката кост с форма на боб в коляното, наречена фабела, се увеличава по размер, тъй като хората се хранят по-правилно ).

Скелетът непрекъснато расте

През повечето време ние достигаме нашия "постоянен" ръст в средата или края на юношеството. Но дори когато човек спре да расте, височината на неговия скелет може да продължи да се променя. Тъй като хрущялът, който свързва костите, е еластична тъкан, през деня той може да се свие под тежестта на тялото.

Казано просто, вечер човек винаги е малко по-нисък, отколкото сутрин (по време на сън хрущялите се изправят). Струва си да се отбележи, че всичко се случва по различен начин в Космоса, така че астронавтите след полети стават с около 3% по-високи.

Не всички кости са свързани

По-правилно би било да се каже, че в нашето тяло има една отделна кост. Става дума за подезичната кост, която се фиксира на едно място с помощта на мускули и връзки и функционално ни помага да говорим, дишаме и преглъщаме.

Най-миниатюрните кости се намират в ухото

9 знака, че сте изключително интелигентни

Понякога самите ние не осъзнаваме, че интелигентността ни е по-голяма на тези около нас. Има няколко знака, които могат да ви подскажат...

Трите костици на средното ухо, които познаваме като чукче, наковалня и стреме, са необходими за предаване на звукови вибрации от въздуха към течността във вътрешното ухо. Това са единствените кости в тялото, които остават непроменени на всяка възраст, което е много важно при провеждане на хирургични операции (неправилното им положение може да причини загуба на слуха).

Костите са отговорни за стреса

Ако бъдем по-точни, те са частично отговорни. Учените са стигнали до това заключение след скорошно проучване, което разкрива, че остеокалцинът (хормон, синтезиран от клетките, образуващи костите) е едва ли не основният причинител на стреса.

Така гризачите, които са били изкуствено отгледани без способността да произвеждат посочения хормон, не са показали реакцията, която се случва при обикновените мишки в особено стресови ситуации.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните
Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Някога чудили ли сте се защо някои хора винаги изглеждат стилни, независимо от повода? Вярвате или не, астрологията може да има нещо общо с това. Днес...