Изберете краставиците пред доматите за по-добра кожа

2737
Изберете краставиците пред доматите за по-добра кожа
Снимка: monika1607 / Pixabay

Краставици за салата, задушени краставици, кисели краставици: Има различни видове краставици. Здравословните зеленчуци съдържат малко калории и много витамини и минерали, които действат положително на кожата и здравето ни.

Съвети за пазаруване и подготовка

Краставиците са истинска суперхрана: съдържат много витамини и минерали и също така помагат за отслабване, тъй като имат малко калории. Растението краставица (Cucumis sativus) принадлежи към семейство тиквени. Основно има две групи: краставица, известна още като змийска краставица, и краставица за мариноване.

Плодовете на краставицата могат да бъдат дълги до 60 сантиметра и тежат 500 грама. Докато краставиците са типични оранжерийни растения, киселите краставици се отглеждат почти и само на открито. Те са по-малки и твърди, но съставките са подобни на тези на краставиците.

Здравословни съставки: малко калории, много витамини и минерали

100 грама сурова краставица съдържат само около дванадесет калории. Това прави краставицата една от най-нискокалоричните храни. Това се дължи главно на съдържанието на вода, което е около 95 процента. В допълнение към високото съдържание на вода, краставицата се състои от 3,5 процента въглехидрати и много малки количества протеини и мазнини. Зеленчуците съдържат по-специално витамини от групата В, но също и витамин С и витамин Е. Освен това са относително богати на минералите калций, цинк, желязо, магнезий, калий и фосфор.

Купете твърди краставици - не съхранявайте в хладилник

Краставиците могат да се държат няколко дни при 15 градуса. Зеленчуците не са подходящи за замразяване. При температура около 15 градуса краставиците ще се задържат няколко дни. В хладилника стават меки и воднисти. Зеленчуците не са подходящи за замразяване.

Приготвяне на краставиците: По възможност не отстранявайте кората

За да гарантират, че краставиците са смилаеми и здравословните им съставки са запазени, готвачите любители трябва да се съобразяват с тези съвети, когато ги приготвят:

За да си набавите ценните витамини и минерали, трябва да ядете зеленчуците с кората им, тъй като витамините се намират предимно там. В кората се намират и хранителни фибри, които са важни за храносмилането. Био краставици са особено подходящи за консумация с обелките им.

Ако искате да минете без горчивите вещества, трябва да отрежете обилно краищата. Тъй като горчивите вещества се натрупват особено в основата на стъблото. Горчивите вещества до голяма степен са отгледани от разновидностите на конвенционалното земеделие.

Суровите краставици могат да причинят коремна болка и подуване на корема при някои хора.

Краставиците имат положителен ефект върху здравето

Краставиците са диуретични и разтварят пикочната киселина. Поради това в народната медицина те се използват при подагра , проблеми с пикочния мехур и за дренаж. Краставицата се използва и в козметиката: като маска, кората и резените овлажняват сухата кожа. Краставицата може да облекчи подуване или слънчево изгаряне. Горчивото вещество кукурбитацин има и освежаващо и стягащо действие върху кожата. Ензимите в краставицата помагат за борба с лошия дъх, убиват бактериите в червата и правят протеина по-лесен за смилане.

Кукурбитацин: Не яжте силно горчиви краставици

Растението се предпазва от хищници с горчивото вещество кукурбитацин. Веществото е токсично над определено ниво. Затова не яжте краставици, които имат необичайно горчив вкус. Въпреки това, съществува риск от отравяне само при използване на семена от растения, които сами сте отгледали в градината, което може да доведе до обратно кръстосване. Ето защо е по-добре да купувате пресни семена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com