Изненадващи ползи на зехтина, за които не знаете

10899
Изненадващи ползи на зехтина, за които не знаете
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Зехтинът е известен като една от най-полезните течни мазнини. Той е неизменна част от средиземноморската кухня, която е типична за региона на произвеждането му. Извлича се от студено пресовани маслини, като по този начин се съхраняват полезните им съставки. Полезен е за сърдечносъдовата система.

Антиоксидантите в зехтина подкрепят имунната система. Различни проучвания, които са публикувани в Lipids In Health and Disease, доказват, че редовната консумация може да предпази от появата на рак на дебелото черво и стомаха.

10 невероятни ползи от зехтина

Зехтинът е сред тези продукти, които задължително трябва винаги да имаме вкъщи. Освен че е сред най-здравословните добавки и е отличен ...

Освен за сърдечносъдовата система, той е полезен и при хора, които страдат от диабет, затлъстяване, висок холестерол. Той е богат на витамини Е и К, които са мастноразтворими и мощни антиоксиданти. Витамин Е участва активно в производството на червени и бели кръвни телца, което от своя страна подсилва имунитета. Този витамин се бори и със свободните радикали, които са причинени от стреса. Също така, може да бъде превенция срещу заболявания на черния дроб, инфаркт и някои сърдечно-съдови заболявания.

Витамин К също много важен. Той участва в изграждането на костите и механизмите на съсирване на кръвта. Ако храненето е бедно, то дефицитът на витамина може да доведе до проблеми с костите и съсирването. Всички тези ползи от зехтина са добре познати и обсъждани достатъчно много, но има още една, която може да се окаже много изненадваща за повечето.

Зехтинът се превръща една от основните и задължителни части на здравословното хранене, което помага на клетките да се справят със стреса. Здравните експерти от медицинския СПА център Dr. Park Avenue твърдят, че зехтинът може да помогне за справянето с изпотяването. Проучванията са публикувани в healthdigest.com със солидни доказателства.

Според учените тези свойства могат да се обяснят с това, че зехтинът е хидрогенна мазнина и за разлика от останалите от същия вид, той се разтваря много по-бързо. Антиоксидантите в зехтина помагат за по-добро храносмилане и стимулират метаболитните процеси в организма. Когато се консумират по-тежки мазнини, тялото използва повече енергия, за да ги преработи. В резултат на това и изпотяването е по-обилно.

10 причини да пием по лъжица зехтин всеки ден

Много от нас вече използват зехтин вместо олио за готвене, главно заради неговия вкус и хранителна стойност. Но знаете ли, че добавяйки...

Според healthline.com има и други храни, които влияят положително на изпотяването. Сред тях са листни зеленчуци, овес, бадем, диня. Зеленият чай също е сред намаляващите изпотяването билки, тъй като е богат на антиоксиданти. Лесните храни и напитки, които се усвояват лесно от организма, допринасят и за успокоение на нервната система, тъй като те са богати на антиоксиданти, които се борят със стреса и вредите от него.

Използвайте зехтин, не само заради изпотяването, но и защото е много по-здравословен от олиото, а и придава чудесен вкус на храната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com