Изненадващи приложения на някои подправки

1559
Изненадващи приложения на някои подправки
Снимка: Barbara Rosner / Pixabay

Подправките променили хода на човешката история, като повлияли не само върху начина, по който приготвяме и ядем храната, но и как живеем и търгуваме. Ето няколко древни и съвременни приложения на подправки извън кухнята.

Мумифициране и балсамиране. Древните египтяни използвали комбинации от подправки, за да запазят телата на мъртвите. След отстраняване на вътрешностите, те се почиствали със смес от подправки. Например, канелата се използвала във вид на масло заради своите противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства. Кимионът пък допълвал антисептичните и антимикробни свойства на анасоновото масло за предотвратяване на разлагане и гниене.

Как да замразим зелени подправки?

Конкретни зелени подправки, подходящи за фризера, са копър, магданоз, зелен лук, целина, кориандър. Също киселец и маруля. По прин...

Алкохол с подправки. Една от най-ароматните дестилирани спиртни напитки е джинът. Всяка дестилерия използва различни смеси, за да направи своята фирмена напитка, но повечето включват поне една от следните подправки: кориандър, кардамон, анасон, черен пипер, канела или шафран. Ценителите на джин могат дори да разграничат производителите по преобладаващата подправка. Друга популярна напитка с подправки е ромът, който в който поставят ванилия, канела, бахар, карамфил, индийско орехче и джинджифил.

Средства против безсъние. Индийското орехче и канелата са изследвани за техните успокояващи свойства, които подобряват съня. Почитателите на традиционната медицина твърдят, че индийското орехче има успокояващи свойства и ви помага да заспите. Въпреки това, човек трябва да внимава, защото прекомерната му консумация води до халюцинации и други неприятни странични ефекти.

Ботанически одеколони. Преди появата на съвременните хигиенни стандарти лошите миризми били синоним на болести, навлизащи в тялото през носа, затова се вярвало, че парфюмите са лекарство. В древните практики за приготвяне на парфюми и одеколони към спирта добавяли индийско орехче, черен пипер, канела, карамфил и смирна.

Домашна боя. Има два популярни начина да изготвите своя собствена боя. Най-лесно е да смесите една супена лъжица от всяка ярко оцветена подправка с малко вода, за да направите паста. Подправката няма да се разтвори напълно, но водата ще придобие цвета й и може да се използва за боядисване на великденски яйца или за създаване на картина с акварелен ефект. С червен пипер се получава великолепен червеникав цвят, с куркума - красиво жълто, а с канела - кафяво.

Кои продукти могат да заменят солта?

Статистиката твърди, че човек консумира от 10 до 18 г сол на ден. При това това 80% от този обем той дори не забелязва, тъй като г...

Отблъскване на вредителите. Дивите животни могат да бъдат много миловидни, особено зайците. Всички ги обичаме, но ако започнете да отглеждате зеленчуци, те ще станат ваши заклети врагове. Въпреки, че не искаме да навредим на сладките диви животни, ние все пак бихме искали те да стоят далеч от нашите градини. Най-добрият начин да постигнете това е да поръсите земята около градината със силни подправки като лют червен пипер. Това не само ще отблъсне вредителите, но и ще обогати почвата, предпазвайки я от бактерии.

Против насекоми. Мравките бягат от канелата. Ако имате проблем с тях, просто поръсете малко канела на прах върху местообитанията им и те ще изчезнат. Можете да смесите масло от канела с вода и да напръскате със сместа, където има признаци за обитание на мравки.

Всъщност, много живи същества не обичат канелата. Тя се използва като ефективен репелент срещу дървеници паяци, комари, плодови мухи, оси и дори мишки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно