Изпитани методи за поддържане на цветята свежи за по-дълго

2165
Изпитани методи за поддържане на цветята свежи за по-дълго
Снимка: iStock/Guliver

Цветята са великолепен начин за освежаване на дома, но твърде бързо могат да увехнат и да умрат. Експертите по растенията споделиха изпитани методи за поддържане на свежите отрязани цветя живи за по-дълго, използвайки предмети, които бихте намерили в дома.

Пролетните цветя могат незабавно да вдъхнат нов живот на всеки дом, но живите венчелистчета могат бързо да избледнеят без правилните хранителни вещества. След като стеблата бъдат отрязани и вашият свеж градински букет вече е "на път", храната за цветя става от съществено значение за удължаване на живота на тези сезонни цъфтежи. Има редица домакински продукти, които могат да се използват.

Как да поддържате цветята свежи?

Профециоанли цветари споделят своите съвети за поддържане на отрязаните цветя да процъфтяват по-дълго.

Те казват „Въпреки че всички цветя ще умрат в даден момент, след като са били откъснати, ние проучихме някои от изпитаните методи за запазване на живите свежи отрязани цветя за по-дълго. Основните неща, които трябва да имате предвид, когато запазвате живота на вашите цветя, е да им дадете хранителни вещества, за да процъфтяват, както и да намалите растежа на бактериите във водата във вазата. Повечето пакети с храна за цветя са направени само от три прости съставки и могат лесно да се копират у дома. Захарта, лимонената киселина и белина се смесват заедно, за да осигурят балансираща течност за свежи цветя, като всяка съставка служи за различна цел. Сладката захар осигурява на цветята хранителни вещества, киселината поддържа стабилно ниво на pH във водата, а белина намалява задържаните бактерии и гъбички.

Как да удължим живота на букет? Трикове на цветарите

Тези ключови съставки могат да накарат цъфтежа да продължи повече от седем дни вместо три дни без подходяща храна.

Въпреки че можете просто да смесите своя собствена храна за цветя, експертите разкриват няколко ежедневни съставки, които работят сами и вероятно вече ги имате в дома си.

Захар

Докато все още е прикрепено към растението, цветето се възползва от захарите, които листата на растението произвеждат чрез процеса на фотосинтеза. След като цветето бъде отрязано от растението, броят на листата, осигуряващи храна, е силно ограничен, както и количеството светлина, налична за производството на храна. В резултат на това количеството храна, достъпна за цветето, драстично намалява.

За да се компенсира тази загуба, може да се добави захар към водата, в която се поставят цветните стъбла, за да се осигури продължително развитие на цветето и дълготрайност. Експертите по цветята казват: „Добавянето на захар към водата, в която живеят вашите цветя, може да им осигури някои от хранителните вещества, които им липсват след отрязването. „Предполага се, че смесването на няколко супени лъжици захар с две супени лъжици бял оцет в топла вода може да помогне за подхранване на растението, както и за намаляване на растежа на бактериите във водата.

Символика на цветята – какво ти казва с букета, който ти подари?

Газирани напитки

Газираните напитки, като лимонада, са идеалният заместител на стандартната лимонена киселина за хранене на цветя. Ако нямате лимонада, опитайте други газирани напитки с вкус на цитрусови плодове, за да подсилите цъфтежа. Експертите съветват: „Тъй като захарта е основният начин да поддържате отрязаните цветя свежи, газираните напитки са друг чудесен метод за хранене на вашите цветя със захар.

Медна стотинка

Този супер евтин хак ще ви струва само една стотинка - но се уверете, че използвате мед. Този прост трик е толкова прост - пуснете една медна стотинка в пълната си ваза, за да удължите живота на цветята.

Експертите обясняват защо този хак работи толкова добре. Те казват: „Медта действа като подкиселител, когато се смесва с водата, което помага да се предотврати растежа и разпространението на бактерии и помага на цветята да оцелеят по-дълго.”

Колко цветя се подаряват за рожден ден?

Водка

Никой не иска да губи от добрата си водка, но няколко капки, смесени с малко захар, са друг „изпитан начин“ да помогнете на цветята да живеят по-дълго. Когато се добави към водата във вашата ваза, високото съдържание на алкохол действа за инхибиране на производството на етилен. Етиленът е газ за зреене, който подпомага процеса на зреене на вашите растения и забавя увяхването на цветята. Експертите по цветя на закрито обясняват: „Поради стерилния си характер, смесването на малко водка с водата помага да се предотврати натрупването на бактерии и убиването на растението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com