Ядката, която дава здраве на щитовидната жлеза

20884
Ядката, която дава здраве на щитовидната жлеза
Снимка: pixabay

Както всички дървесни ядки - като бадеми, кашу, лешници, пекани, орехи и шам фъстък - бразилските ядки са малки чудеса, пълни с богата на хранителни вещества доброта.

Бразилските ядки са подобни на другите ядки, тъй като съдържат растителен протеин, здравословни ненаситени мазнини, фибри, витамини, минерали и фитохимикали. Но една от основните причини за славата на бразилския орех е неговият селен – мощен минерал и антиоксидант.

Ето какво трябва да знаете за храненето на бразилските орехи, ползите, рисковете и как правилно да ги приготвяте и съхранявате.

Фъстъците всъщност НЕ са ядки

Хранене с бразилски орехи

Бразилските орехи оглавяват класациите за един минерал - селен. Селенът е от съществено значение за метаболизма и функцията на щитовидната жлеза, но се нуждаем от малко количество дневно.

Един бразилски орех съдържа около 68 до 91 микрограма селен. Препоръчителната дневна доза - изчисленото количество хранителни вещества, необходими на ден - за възрастни е 55 микрограма.
Количеството селен варира в зависимост от почвата и водата, в която се отглеждат дърветата. Значителното количество селен в бразилските орехи означава, че засенчва другите ядки в този отдел. Повечето други ядки съдържат само един микрограм селен.

Като се има предвид, че бразилските орехи са всички звезди на селена, не е нужно да ядете твърде много. Максималното количество бразилски орехи, които трябва да ядете на ден, е три или може да се насочите към селенова токсичност, тъй като горната граница е 400 микрограма дневно.

Особено ако вземете предвид други богати на селен храни, които може да ядете като риба, пиле, яйца и обогатени тестени изделия и хляб; да не говорим за ежедневните витаминни добавки.

Ядките, които да добавите към диетата си

Орехи Казват, че орехите са най-старата известна храна за дърветата, датираща от 10 000 години. Изглежда, че орехите имат голямо разно...

Симптоми на хроничен и остър прием на бразилски орехи

Не само прекомерните шепи бразилски орехи трябва да избягвате. Не забравяйте, че селенът се съдържа в други храни и мултивитамини. Яденето над горната граница от 400 микрограма дневно, независимо дали става дума за бразилски орехи или други храни, може да ви разболее.

Някои ранни признаци, че сте имали твърде много селен: имате дъх на чесън и метален вкус в устата си. По-често може да се появи косопад и загуба или чупливост на ноктите. Други признаци на постоянно претоварване със селен са гадене, диария, кожни обриви, умора, раздразнителност, аномалии на нервната система и петна по зъбите.

Консумирането на голямо количество бразилски орехи или добавки с твърде много селен може да има сериозни последици за здравето.

Симптомите включват замайване, зачервяване на лицето, синдром на остър респираторен дистрес, тежки стомашно-чревни проблеми, замаяност, зачервяване на лицето, инфаркт на миокарда, неврологични симптоми, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и - в редки случаи - смърт.

5-те най-добри източника на магнезий

Магнезият е един от жизненоважните минерали за правилното функциониране на нашето тяло. Но често не успяваме да си го набавим в адекват...

Освен това тези, които имат съществуващи алергии към ядки, не трябва да ядат бразилски орехи. Важно е да се отбележи, че алергиите към дървесни ядки - и други хранителни алергии - могат да се развият по-късно в живота.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако почувствате горните симптоми или развиете симптоми на алергична реакция, която може да включва хрипове; кашлица; копривна треска; сърбеж в устата; подуване на лицето, устните или гърлото; и световъртеж.

Защо солта днес може да бъде опасна

Потенциални ползи от бразилските орехи

По-нисък общ холестерол

Подобно на други дървесни ядки, поради техния здравословен състав на мастни киселини, антиоксиданти и съдържание на фибри, е доказано, че бразилските орехи помагат за понижаване на общия холестерол,

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com