Ядките, които помагат да имате красива кожа

4617
Ядките, които помагат да имате красива кожа
Снимка: iStock/Guliver

Ядките са много ценни. Те са с високо съдържание на мазнини и калории, но под формата на полезни за здравето ненаситени мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания. Ядките са с високо съдържание на витамини от група В и витамин Е, имат положителен ефект върху състоянието на мозъка и кожата. Поради голямото количество протеини, те са много важен елемент в диетата на вегетарианците. 

Освен това ядките съдържат много диетични фибри и растителни протеини. Те също така съдържат витамини А, Е, К, витамини от група В и множество минерали като фосфор, магнезий, желязо и калий. Количеството на тези съставки обаче варира в зависимост от вида на ядката.

Ето кои са най-полезните ядки за нашата кожа:

Орех

Орехите съдържат вещества, които са ценни за централната нервна система. Те са най-добрият източник на полиненаситени мастни киселини сред всички ядки, от които се нуждае нашата кожа. Това е особено вярно за омега-3 киселината. Освен това са богати на протеини, витамин В6, фолиева киселина и елементи като магнезий, калий и калций.

Лешник

Лешниците са преди всичко най-добрият източник на витамин Е сред другите ядки. Освен това повечето от мазнините в лешниците са мононенаситени мастни киселини с ниско съдържание на полиненаситени мазнини. Оказва се, че мононенаситените мастни киселини понижават нивото на "лошия" холестерол и повишават нивото на "добрия" холестерол.

6 факта за ядките и диетите, които непременно трябва да знаете

Ядките са много вкусни, удобни за бързо хапване и полезни хранителни продукти. Те съдържат много витамини, минерали, протеини и полезни...

Фъстъци

Те съдържат най-много растителен протеин сред останалите ядки - 25,7 г / 100 г. Също така са и най-добрият източник на витамин В3 и фолиева киселина сред ядките. Често се продават осолени и печени, като по този начин губят голяма част от стойността си. Най-добре е да ги ядете сурови.

Бадеми

Според проучване, бадемите се считат за най-благородните ядки и затова им се дава статут на „краля на ядките“. Те са най-добрият източник на диетични фибри заедно с кокосовите орехи. Имат разумно количество магнезий и протеини – 20 г/100 г. и са са най-добрият източник на калций, както и добър източник на витамини В2 и Е.

Шамфъстъци

Защо всяка опитна домакиня накисва ядките във вода, преди да ги консумира

Ядките са една от най-полезните храни. Това всички го знаят. В тях се съдържат редица вещества, от които тялото ни се нуждае и затова е...

Шамфъстъкът също е добър източник на протеини, както и бадемите. Освен това те се отличават с най-високо съдържание на бета-каротин и желязо, както и голямо количество калий и витамини В1 и В6. Подобно на фъстъците, шамфъстъкът обикновено се продава печен и осолен в магазините. За състоянието на кожата е от полза в сурово състояние.

Кашу

Поради относително ниското количество мазнини, те са и най-малко калоричните ядки. Освен това те са чудесен източник на желязо (заедно с шам фъстък), цинк и магнезий.

Така че побързайте да включите тези ядки в менюто си, ако искате да се радвате на прекрасна кожа за дълги години. Ползите са гарантирани!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com