Ядох преди 30 минути и пак съм гладен. Какви са причините?

15519
Ядох преди 30 минути и пак съм гладен. Какви са причините?
Снимка: iStock

Ако някога сте огладнявали скоро след хранене, то със сигурност има напълно нормална причина. Всъщност има няколко неща, които могат да накарат корема ви да къркори, сякаш никога досега не сте яли.

Не приемате необходимите ви фибри

Става ли ти тежко след хранене? Избегни това неприятно чувство!

В ежедневната забързана рутина, когато сме ангажирани с работа и грижи, често не обръщаме толкова внимание на храненето, колкото би тря...

Те са от ключово значение за засищането и поддържането на чувството за ситост, но по-голямата част от хората не ядат достатъчно от тях. Така че, ако се питате защо се чувствате гладни, приемът на фибри често е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание.

Липсват протеини в храната

Метафорично казано, помислете за фибри и протеини като за  фъстъчено масло и желе. И двете са добри сами по себе си, но заедно са още по-добри. Ако ястието ви съдържа фибри, но липсва протеин, скоро след това може да се окажете гладни. Протеинът засища, помага ви да се чувствате по-сити, без да се налага да преяждате. Причината е, че протеинът не се усвоява много бързо.

Некачествен нощен сън

Независимо дали е била нощ, прекарана в мятане и въртене, или сте останали будни след времето ви за лягане, лошият нощен сън може да е причината да искате да ядете. Това е така, защото количеството и качеството на вашия сън също влияят на хормоните на глада и ситостта, грелин и лептин.  Така че, дори и да сте яли, може да се чувствате по-гладни от нормалното и по-малко сити.

Ако ядете това на вечеря, проблемите със съня са неизбежни

Всеизвестен факт е, че обилната вечеря пречи на съня. Но ако знаем най-вече каква храна да приемем преди сън, можем да избегнем проблем...

Трябват ви 7-8 часа качествен сън, за да държите под контрол хормоните на глада и ситостта и да се събудите добре отпочинали.

Не си гладен - жаден си

Понякога гладът ни е реално прикрита жажда. Симптомите на дехидратация наподобяват тези на глада. Не сме пили достатъчно вода и по този начин се чувстваме сякаш сме гладни. Чувстваме се слаби, капризни и уморени и смятаме, че сме гладни. Водата също е чудесна за храносмилането и играе ключова роля в почти всяка телесна функция, така че пиенето винаги е добра идея. Стремете се към 3 литра вода на ден, за да сте сигурни, че оставате правилно хидратирани.

Липсват мазнини в менюто

Мазнините може да действат зле, но имаме нужда от малко от тях в менюто. Малко мазнина при всяко хранене помага за забавяне на процеса на храносмилане. Подобно на това как храненето с фибри или протеин забавя храносмилането, това ви помага да усещате ситост за по-дълго  време. Така че, ако са ви липсвали мазнини (зехтин, сирене, авокадо), може да почувствате глад отново по-рано, отколкото бихте очаквали.

6 храни, които трябва да консумирате заедно

Много здравословни зеленчуци са пълни с хранителни вещества, но не успявате да получите всички ползи от тях. Определени витамини в разл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com