Яйца и още 5 храни, които един неврохирург яде, за да поддържа мозъка си млад

8070
Яйца и още 5 храни, които един неврохирург яде, за да поддържа мозъка си млад
Снимка: iStock

Много от здравословните храни, които могат да подобрят паметта ви и да предпазят мозъка ви от деменция, са много евтини и можете лесно да ги добавите към менюто си. Не само тялото ви се нуждае от правилно и балансирано хранене, но и мозъкът ви също се нуждае от подходяща храна. Диетата ви има много общо с шансовете ви да достигнете разумна старост.

Неврохирургът Брет Озбърн изброи храните, които самият той предпочита да яде за младост и здраве на мозъка. Те са не само много здравословни, но и доста вкусни.

1. Боровинки

Още: Кои са най-схватливите зодии - мозъкът им бързо щрака!

Боровинките са перфектната закуска, ако обичате сладкото, но не искате да започнете деня с шоколади и сладкиши. Има много горски плодове с полезни антиоксиданти, които предпазват мозъка от оксидативен стрес и намаляват възпалението.

Има проучвания, които доказват, че ежедневната консумация на боровинки може да подобри паметта и да забави когнитивния спад, свързан с възрастта. Д-р Озбърн отбелязва, че предпочита да добавя боровинки към смутита и салати.

2. Мазни риби

Сьомгата и сардината не само могат да украсят всяка празнична трапеза, но има смисъл да включвате тези продукти в менюто си ежедневно. Рибата съдържа много Омега-3 мастни киселини. Според неврохирурга, тези съединения са критични за поддържане на здравето на мозъка и подобряване на паметта, регулиране на настроението и предотвратяване на когнитивен спад.

Още: Мозъкът започва да работи с пълна сила след 60 години

Какво да правят тези, които не обичат риба? Можете да обърнете внимание на добавките с омега-3.

3. Листни зеленчуци

Спанакът, марулята, киселецът и магданозът са свързани със здравословното хранене с причина. Не бързайте да премахвате зеленолистните от чинията си, дори ако те просто се използват за украса на месно ястие. Освен витамини и минерали, тези храни съдържат много фибри. Диетичните фибри помагат да поддържате червата здрави. И както уверява д-р Осбърн, без здравословно храносмилане няма да има здрав мозък.

4. Ядки и семена

Още: 8 неподозирани факта за човешката психика, които ще ви изненадат

Обичате ли да хапвате нещо, докато гледате сериал или да добавяте хрупкави съставки към салатата си? Опитайте да замените крекерите и чипса с ядки и семена. Според неврохирург орехи, бадеми, семена от лен и чиа осигуряват на тялото антиоксиданти и здравословни мазнини, спомагат за осигуряването на енергия за мозъка и укрепват когнитивната функция. Лайфхак: преди важно събитие или изпит хапвайте шепа орехи за закуска - мозъкът ви ще работи на пълен капацитет.

5. Яйца

Яйцата не са холестеролна бомба, както се смяташе досега, а отличен продукт за закуска, обяд и вечеря. Те съдържат холин, който позволява производството на невротрансмитери, важни за силната памет и когнитивните функции. Яйчните жълтъци подпомагат производството на холестерол, от който тялото ви се нуждае, за да синтезира миелин. Затова, ако искате да поддържате мозъка си здрав, не изключвайте яйцата от менюто си.

6. Джинджифил

Още: Невробиолози създадоха най-подробния атлас на мозъка

Джинджифилът често се използва в азиатската кухня. Също така е чудесно допълнение към напитките през студения сезон. Д-р Озбърн също използва подправката в ежедневната си диета, тъй като джинджифилът предпазва мозъчните неврони от оксидативен стрес, което е в основата на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Източник: Eatthis

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com