Живеете от заплата до заплата? Няколко съвета как да спестите.

7668
Живеете от заплата до заплата? Няколко съвета как да спестите.
Снимка: iStock

"Правя добри пари, но все още нямам достатъчно пари за целия месец." Познати ли са ви тези думи? Често разбираме или не къде отиват парите и как можем да разрешим този проблем. Замисляли ли сте се: С колко пари живеете на месец?

Защо живеете от заплата до заплата?

Не си поставяте цели за парите

Спестяването на пари само „за да ги имам“ е безсмислено. Предвид, че работите цял месец, за да получите заплатата си, би било логично да се възнаградите по някакъв начин за труда си.

Имате избор: „спестете пари, защото отговорните хора го правят“ или „похарчете ги точно сега за нещо добро“. И вторият вариант звучи добре.

Поставете си конкретна парична цел

Тогава спестяването на пари ще се превърне в желан процес. По-добре е да спестите за пътуване до Тайланд следващото лято или да си купите мечтания дом, отколкото да харчите за неща, които можете да си позволите в момента, но всъщност не искате.

Запишете вашите парични цели и маркирайте техните суми. Започнете да спестявате пари и си спомняйте тези цели всеки път, когато ви се прииска да купите нещо, от което не се нуждаете.

6 практични съвета за спестяване на пари за ремонт на малък апартамент

Не се интересувате от финансите

Ако имате много банкови сметки, тогава ще ви е трудно да разберете, колко пари имате общо.

Имате нужда от метрика

Ако решите да приведете тялото си във форма, тогава ще проследите различни индикации, като тегло. Същият подход трябва да се приложи и към финансите. Трябва да определите размера на нетния капитал. Това е най-важният индикатор при проследяване на финансите.

Нетната стойност е сумата от всичките ви спестявания. Тук се отнасят всичките пари и депозити минус всички дългове (като плащания по заем). След това трябва да зададете постоянна „дата на съгласуване“, спрямо която ще проследявате промените в собствения си капитал. Започнете с преглед всяка седмица — след като започнете да разбирате финансовото си състояние, можете да намалите броя на прегледите до веднъж месечно. Така ще разберете какво е положението ви и дали финансите ви растат.

Купувате ненужно

Ако не планирате финансите си, вероятно правите ненужни покупки, които не правят живота ви по-добър.

Помислете какво купувате за обяд - например консумирате скъпа салата. Но дали тази салата ще направи деня ви по-добър?

Може би трябва да вземете сандвич и да спестите за нещо по-важно, например за почивка или покупка на къща?

Ако всеки ден вземахте нещо по-евтино вместо скъпа салата, тогава до края на годината ще спестите значителна сума пари. И тук, разбира се, никой не ви кара да се „тъпчете“ с „боклуци“. Има толкова много начини да се храните здравословно и икономично!

Как да събера пари за телефон – идеи по време на криза

Пазарувайте умно

Когато купувате нещо, вие се отказвате от нещо. Пазарувайте умно и харчете трудно спечелените си пари за неща, които наистина имат значение.

Чудесен начин да следите покупките си е да започнете да водите специален дневник. Винаги, когато купувате нещо, пишете колко ви е струвало и колко по-щастливи ви е направило (по скала от 1 до 10). Проверявайте дневника си всяка седмица и си отбелязвайте. Всички покупки, които имат по-малко от 7 точки, може да започнете да ги избягвате.

Живеете над възможностите си 

Може да водите много скъп начин на живот. Как да го разберете ли? Направете списък на вашите фиксирани разходи. Те включват месечни плащания, като наем, такси за обучение, телефон и посещения във фитнес зала.

Ако общата сума на тези разходи надвишава половината от месечната ви заплата, значи харчите твърде много. Докато не намалите месечните си разходи, винаги ще ви остават малко пари за ежедневните нужди и спестявания. Така винаги ще се чувствате сякаш нямате достатъчно пари.

Прегледайте списъка и вижте какво можете да премахнете. Може би трябва да отидете в по-евтина фитнес зала близо до дома си? Или да се преместите в по-евтин апартамент и да го наемете заедно с приятел?

Като намалите разходите си, в края на годината ще спестите добра сума пари. Така за една година ще сте натрупали прилична сума пари.

Взимате заеми с висока лихва

Ако купувате стоки на кредит, но не изплащате месечния си дълг, не е чудно, че живеете от заплата до заплата. Огромната сума пари се изразходва за плащане на лихва за покупка, която сте направили преди няколко месеца или години.

Мнозина ще се зарадват да закупят желания артикул с 16% отстъпка. Но малко хора разбират, че всяка година ще трябва да изплащат същите тези 16% по заем.

Следващият път, когато искате да купите нещо много скъпо, за което нямате достатъчно пари, изчислете цената на този продукт, като вземете предвид лихвата по заема. И тогава се запитайте за нещата, погледнете ги черно на бяло, „за“ и „против“, едва тогава ще знаете струва ли си инвестицията.

Успех в спестяванията!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com