Как да измеря консумацията на ток в нашето жилище?

7674
Как да измеря консумацията на ток в нашето жилище?

Как да измеря консумацията на ток в апартамента си е въпрос, който вълнува най-често потребителите, които се съмняват, че са жертва на кражба на ток, грешка в засичането или в изчисленията на употребената от тях енергия. Как да измеря консумацията на ток питат и потребителите, които се опитват да спестят пари от сметката си за ток и целят да разберат кой уред е потребяващият най-много от енергията, за която заплащат всеки месец, за да го заменят с енергоспестяващ и да намалят стойността на фактурите си.

Обикновено потребител, получил неочаквано висока фактура за електроенергия, трескаво търси отговор на въпроса  как да измеря консумацията на ток в жилището си и изисква проверка от съответното дружество. Ако проверката, както обикновено се случва, покаже, че грешка няма и дължимата сума е точна, за потребителя остава да открие каква е причината за високата сметка, което е свързано с необходимост да открие и отговора на въпроса как да измеря консумацията на ток за месеца. Това може да се случи по няколко начина.

Как да измеря консумацията на ток в жилището си – лесни и евтини решения

1. Най-елементарният и безплатен метод да измерите колко ток потребявате реално на месец е да засечете консумацията на всеки един от уредите си за час и да умножите по броя часове, в които уредът е включен на месечна база. Това обаче изисква време, тъй като следва всеки един уред да го оставите да работи за по един час сам, без да работи нищо друго в апартамента ви и да засечете на електромера какво е изразходил. След това трябва да следите колко часа месечно работи този уред и да записвате информацията.

Как да намалим сметката за тока?

В съвременното жилище, в което уредите са десетки, това е времеемка задача, а и малко хора могат да си позволят да изключат всичко и оставят само хладилника да работи с цел проверка колко енергия ще изконсумира за час. Не коства средства, но изисква внимание и време да използвате този метод като отговор на въпроса как да измеря консумацията на ток в жилището си. По-лесно ще ви бъде, ако проверите посочената от производителя мощност на уреда и колко енергия консумира той. Така обаче сметките могат да не излезнат верни, тъй като старият бойлер ще харчи много повече, отколкото е посочено от бранда и отколкото очаквате.

2. Ако времето ви е ограничено и записването на данни не е ваша силна страна, може да използвате друг метод, с който да си отговорите на въпроса как да измеря консумацията на ток в жилището си. Ако монтирате допълнителен втори контролен електромер на таблото в дома ви, ще може да откриете лесно и бързо дали той показва същото, което и електромерът, който засичат електроразпределителните дружества. Така може да хванете кражба на ток, проблеми или повреди в електромера си и да проверите реална ли е стойността на фактурата, която заплащате, или в нея е и тока на съседа например. За използването на този метод ще са ви нужни средства и познания, но се пестят трудът и времето ви.

Как да пестим ток: няколко полезни съвета

3. Ако се съмнявате, че някой ви краде, може да извършите следната лесна проверка, която не коства средства и изисква малко време. В продължение на няколко дни или седмици по различно време на деня и нощта изключвайте всички свои електроуреди от контактите, като не пропускате лампи, зарядно и прочие малки консуматори, и проверете върти ли електромера, тоест сменят ли се цифрите. Ако няма кражба, той ще показва едно и също, а ако сте жертва на измама, ще виждате как цифрите растат пред очите ви, въпреки че в дома ви нищо не е включено дори в контакта.

Специалистите могат да ви помогнат да откриете и други работещи решения и отговори на въпроса как да измеря консумацията на ток в жилището си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде и как е правилно да се съхранява козунак, за да остане пухкав и мек по-дълго

Сложете кактуса на това място в дома си, за да се предпазите от негативна енергия

Тези 7 "комплимента" ще обидят всеки - избягвайте ги

Сложете това в тестото за козунака, за да остане пухкав и мек за седмица

Стихотворение за 23 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 23 април 2024

Най-мъдрата притча за завистта

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com