Как да изперете завесите, така че да не са намачкани

5097
Как да изперете завесите, така че да не са намачкани
Снимка: iStock/Guliver

Има доста хора, които все още използват завеси. Във време, когато цялата декорация на прозореца може да бъде успешно създадена само от ролетни или модерни щори, много от нас започват да заменят завесите с нещо по-практично. Зад това решение стои и удобството – материите, от които са направени завесите, могат да бъдат трудни за поддръжка, мачкат се и понякога са доста грозни. Има обаче лесен начин да предотвратите това да се случи, ако все още държите на тях.

Въпреки че модата за минимализъм в интериора все още набира скорост, има много апартаменти в България, в които завесите все още са неразделен елемент от декорацията на прозорците. Един поглед към кварталните прозорци или балкони е достатъчен, за да се види, че завесите ще останат с нас дълго време.

Завесите могат да бъдат декорация на прозореца, при условие че изглеждат перфектно и не са намачкани - поддържането им в перфектно състояние изисква работа! Има обаче един прост трик, който ще ни помогне да спестим време и да направим завесите да изглеждат много добре.

Как да изперете завесите, така че да не са набръчкани?

Обикновено пердетата, които се перат в пералнята излизат доста смачкани и е трудно да им придадем перфектна форма. Два прости трика обаче са достатъчни, за да предотвратите това. 

На първо място, трябва да настроите температурата на пране спрямо тъканта, с която имате работа - повечето от необходимата информация, разбира се, можете да намерите на етикета им.

Вторият трик е по-малко известен, но наистина ефективен! Преди пране сгънете завесите на кубчета или ги поставете в специален калъф - обикновена калъфка за възглавници също ще свърши работа. Важно е да не зареждате пералната машина докрай - завесите трябва да заемат около 1/3 от капацитета на барабана.

След изпиране изкуствените завеси могат да се закачат на правилното място, а тези от естествени материи задължително трябва да се гладят.

Как да избелите завеси?

Новите, снежнобели завеси с времето губят цвета си и дори след пране изглеждат леко прашни и сиви. Предприемчивите домакини обаче имат решение на този проблем. За да върнете завесите към естествената им белота, достатъчно е да ги накиснете в разтвор от прах за пране (използвайте цялата опаковка) и два литра вода. Завесите трябва да се оставят в този разтвор за 15 минути. Ако добавите малко сода бикарбонат също ще има страхотен ефект - просто добавете малко от продукта директно в пералнята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com