Как да контролираме емоциите си само за броени минути?

3188
Как да контролираме емоциите си само за броени минути?
Снимка: iStock

Емоциите ни правят хора, личности, индивидуални характери, карат ни да се чувстваме живи, но те могат да бъдат както положителни, така и отрицателни, като липсата на контрол над вторите е твърде вероятно да причини щети – емоционални, физически на самата личност, на заобикалящата я среда и на хората около нея.

Лицата, чиито емоции са разрушителни и нараняващи, следва да се научат да ги контролират в името на нормалните бит, връзки и социален живот. Липсата на контрол над емоциите може да ни направи уязвими, избухливи, нараняващи и да разруши живота ни. За да се научим как да контролираме емоциите си само за броени минути, първо следва да знаем какво точно представляват емоциите.

Единствено по пътя на знанието и опознаването на урагана вътре в нас, който хем ни прави човеци, хем може да разруши човешкото у нас, може да се постигне регулиране на емоциите така, че те да не вредят.

Какво са емоциите?

По дефиниция емоциите са състояния, предизвикани от неврофизиологични промени, свързани по различен начин с мисли, чувства, поведенчески реакции и степен на удоволствие или неудоволствие. Въпреки че изследванията по темите, свързани с емоциите, се умножават през последните години, учените все още спорят по някои аспекти на дефиницията, както и като цяло по темите, свързани с емоциите.

Вероятно затрудненията произтичат от факта, че емоциите са сложни, включват множество различни компоненти – субективно преживяване, когнитивни процеси, експресивно поведение, психофизиологични промени и инструментално поведение, а именно това ги прави трудни както за изследване, така и за контролиране. Как тогава да се научим как да контролираме емоциите си само за броени минути? Възможно ли е да проявим самоконтрол над онова, което за учените все още крие загадки?

Как да контролираме емоциите си само за броени минути?

Оказва се, че ние не можем да контролираме емоциите си, но можем успешно да ги регулираме, като това е от полза за взаимоотношенията, настроението и вземането на решения и може да ни предпази от разрушително поведение и скъпоструващи грешки. Две проучвания, извършени през 2010 г., красноречиво сочат, че притежаването на добри умения за регулиране на емоциите е свързано с благосъстоянието.

8 умения за контрол над емоциите, които всеки може да овладее

Хората, които регулират емоциите си, живеят по-спокойно, по-богато, по-здравословно, имат по-добри взаимоотношения с хората около себе си. Обратното – тези, които не успяват да контролират емоциите си, по-често имат проблеми в кариерата, бизнеса, семейството, приятелския и социалния кръг, както и проблеми с властите.

За да се научите да регулирате емоциите, трябва да ги опознаете, да извървите пътя към себе си. Тези стъпки ще ви помогнат:

1.       Направите равносметка на това как вашите неконтролирани емоции влияят на ежедневния ви живот, имат ли последствия и какви. Избухнали сте на работното място и ви грози уволнение? Избухвате в дома си и може да останете без семейството си? Дайте си сметка как ще се чувствате, ако изгубите работата или скъпите си хора. Осъзнавайки какво може да изгубите, ще ви бъде много по-лесно да регулирате емоциите и да потиснете избухването.

2.       Стремете се към регулиране, а не към репресии. Ако си поставите грешни цели относно емоциите, битката е загубена. Нещо повече – потискането на емоциите е опасно за емоционалното здраве и може да доведе до безпокойство, депресия, проблеми със съня, злоупотреба с вещества и други отрицателни последствия, които са не по-малко разрушителни. Важно е да откриете баланса между регулирането на емоциите и липсата на емоции.

3.       Признайте чувствата си – пред себе си и другите. Ядосани сте, защото шефът ви пренебрегва за пореден път? Споделете с него желанието си за кариерно израстване и попитайте какво да направите, за да го постигнете и да бъдете в обсега на вниманието му. Ако признавате чувствата си и ги осъзнавате, то разрушителната сила на емоциите ще бъде далеч от вас.

Как различните емоции влияят на тялото ни?

4.       Приемете емоциите и реакциите на тялото си като част от вас и индивидуалността ви. Ако припадате от страх пред зъболекарския кабинет например, не се опитвайте да го скриете или да се самоуспокоите като не придавате значение на тази ваша особеност, опитвате се да я забравите или да я скриете. По-добре да приемете, че припадате като обикновен факт, без да влагате допълнително емоции в този факт – без да се притеснявате, да се срамувате и т.н. 

5.       Водете си дневник на емоциите, за да се самоопознаете и да опознаете реакциите и чувствата си.

6.       Дишайте дълбоко и бройте на ум, преди да кажете или направите нещо. Ако не се владеете, излезте от помещението, докато емоциите поутихнат. Да се ​​съобразявате със заобикалящата ви среда и ситуацията може да ви помогне да научите кога е добре да дадете воля на чувствата – при загуба на любим човек например, както и кога да излезете, за да не допуснете грешка – да се разкрещите на шефа ви, че ви товари допълнително, когато и без това работите повече от останалите.

7.       Осигурете си почивка и положителни емоции. Какво ви доставя удоволствие? СПА? Домашния любимец? Кино? Парче торта? Подарете си го, без усещане за свян.

8.       Опитайте медитация, спорт и дори разговор със специалист. В последното няма нищо срамно. Звездите извън граница считат за модерно да имат личен психоаналитик, защо вие да нямате право да потърсите помощ?

Статията има само информативен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com