Как да накарате кучето си да СПРЕ да лае

59099
Как да накарате кучето си да СПРЕ да лае
Снимка: PDPics / Pixabay

Защо кучетата лаят?

Лаят е начин кучето ви да ви каже нещо, или да ви алармира, ако вижда заплаха. Някои кучета са по-склонни да лаят от други. А кучетата лаят по толкова много различни причини: да предупредят, да покажат, че са щастливи и готови да играят, да поискат нещо. Често предполагаме, че кучето лае без причина, но това не е вярно. Кучетата винаги имат причина. Други причини кучето ви да лае е да ви поздрави, да защити своята територия или ако има тревожност при раздялата си с вас. Като цяло, уверете се, че отговаряте на нуждите на вашето куче. Ако им липсва храна, забавление, игри, или искат да идат до тоалетна, това също може да е причина за лай.

Кучетата също лаят поради проблеми с поведението или проблеми с обучението, както и страх. Лаенето също е самоудовлетвряващо поведение, което означава, че кучетата могат да се самоуспокояват и да се възнаграждават с лай. Това прави някои случаи на лай по-трудни за минимизиране от други.

Кучетата, които се разбират с тези ЗОДИИ

Как да спрем кучето да лае

Най-голямата грешка, която хората правят, когато става въпрос да спрат кучето си да лае, е използването на тактики, базирани на наказание, или неща като нашийници за лай, спрейове, или шок. Те не само са нехуманни и неефективни, но и емоционалните последици са огромни, причинявайки повече поведенчески и емоционални проблеми, отколкото в началото. Първата стъпка в ефективното спиране на вашето куче да лае е да се определи защо лае. Ако има видим дразнител, като звънец на вратата, ще трябва да успокоите кучето си към дразнителя, който го провокира и да го обучите да прави нещо друго. Ето как:

Накарайте приятел или член на семейството да позвъни на вратата.

Когато кучето лае, насочете го отново с друга команда като „седни“ и наградете кучето с лакомство, докато се успокои и изпълнява това поведение. Практикуването на положително подсилване е най-добрият начин за коригиране на поведението.

Обратно, другата ключова част от спирането на вашето куче да лае е да не го награждавате, когато лае. Това е най-трудно да се направи за някои родители на домашни любимци, защото повечето родители не са наясно кога награждават кучето си. Ако крещиш, и им кажеш „не“ или дори погледнеш кучето си, всичко това може да го подкрепи в действията му. В техния ум всяко внимание е по-добро, отколкото без внимание. Така че не забравяйте да не награждавате кучето си по никакъв начин, тъй като това е начинът да спрете кучето да лае.

10 правила за безпроблемна среща на котка с куче

Битува мнението, че котките и кучетата са заклети врагове по рождение. Това не е истина. Тези два животински вида се разбират отлично п...

Как да обучите кучето си да контролира лая си

Ако кучето ви постоянно лае и неговите непосредствени нужди като използване на банята или хранене са задоволени, сега трябва да се съсредоточите повече върху обучението на кучето си да спре да лае толкова много като цяло. Най-добрият начин да мислите за това е да си го представите като нещо, което можете да контролирате по сигнал. Наградете това поведение само когато го поискате. Ако възнаградите кучето си за лаенето, когато не сте поискали това поведение, това няма да работи. Ето какво да направите:

Защо се реже опашката на някои кучета

Когато кучето ви мълчи или не лае, щракнете и му дайте лакомство.

Повторете горното няколко пъти, за да отбележите и наградите кучето си с лакомство, когато мълчи.

След няколко опита увеличете времето за мълчание, като въведете репликата „добре“, тъй като то е било тихо. След няколко секунди щракнете и затвърдете.

Защо се реже опашката на някои кучета

Някои собственици на домашни любимци избират хирургичната процедура по чисто козметични причини. Други вярват, че премахването на опашк...

Продължете да правите това, като увеличавате времето за мълчание между всеки лай, като казвате „добре“, когато мълчат.

Правете това бавно! Ако скочите от две секунди на 20 секунди, това може да е твърде голяма промяна, за да сте сигурни, че кучето ви разбира.

След като кучето ви успее да мълчи за известно време, можете да кажете словесната реплика, която искате да свържете с мълчанието, точно преди да поискате поведението. Затова кажете „тихо“ директно, преди да кажете „добре“. Започването с новата дума преди старата помага на кучето да асоциира двете.

Ако практикувате това, вашето куче ще отговори на словесната реплика „тихо“.

Източник: Reader's Digest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com