Как да накарате резервоара с газ да издържи по-дълго?

2254
Как да накарате резервоара с газ да издържи по-дълго?
Снимка: iStock

Експертите споделят своите съвети за подобряване на горивната ефективност на вашия автомобил. Както вероятно сте забелязали, средните цени на обикновения газ достигнаха рекордни върхове през 2022 г. И за съжаление експертните прогнози предполагат, че те няма да се понижат скоро.

„С цените на бензина, които се покачват с бързи темпове, е важно не само да пазарувате за най-ниските цени на бензина, но също така да обръщате внимание на това как шофирате и друга поддръжка на автомобила, за да осигурите горивна ефективност“, каза експертът по бюджетиране Андреа Ворош.

Наистина има начини, по които можете да подобрите икономията на гориво на вашия автомобил на индивидуално ниво. По-долу Woroch и други експерти предлагат съвети как резервоарът с гориво да издържи по-дълго.

Гледайте скоростта си.

„Опитайте се да спазвате ограничението на скоростта и ще спестите много от гориво“, каза Гердес, създател на термина „хипермилинг“. Шофирането с 10 или 20 километра над ограничението на скоростта може да ви отведе до вашата дестинация малко по-бързо, но ще загубите това спестено време и ще платите повече пари, като трябва да отидете до помпата, за да заредите гориво по-рано.“

Той препоръча да се отървете от мисленето, че трябва да се състезавате до мястото, където отивате, или просто да си дадете повече време за шофиране, за да избегнете изкушението да ускорите.

„Икономията на гориво достига пикове при около 80 километра в час при повечето автомобили, след което спада с увеличаване на скоростта“, отбеляза Елън Едмъндс, мениджър връзки с обществеността в AAA. „Намаляването на скоростите по магистралите с 8-15 километра в час може да увеличи икономията на гориво с до 14%.“

Използвайте круиз контрол, когато шофирате по магистралата, за да поддържате скоростта си постоянна.

Не шофирайте, когато не е необходимо

„Що се отнася до пестенето на гориво, мотото, с което трябва да се живее, е „не шофирайте, когато не е нужно, и шофирайте умно, когато го правите“, каза Уейн Гердес. „Само около половината ни мили всъщност отиват напред-назад на работа. Другата половина не е задължителна.“

В допълнение към комбинирането на поръчки, за да намалите пътуванията с кола, той предложи да ходите пеша или да използвате обществен транспорт по-често, ако живеете на място, където това е опция.

„Най-добрият начин да намалите разходите за гориво е да шофирате по-малко, което можете лесно да постигнете, като организирате споделени пътувания до и от работа и училище или спортна тренировка с други родители“, добави Уорох. 

Планирайте напред.

Малко предварително планиране може да помогне много, когато става въпрос за използване на газ.

„Начертайте маршрута си преди да тръгнете, за да сведете до минимум ненужните обръщания и връщане назад“, каза Едмъндс. „Избягвайте пиковите часове на трафика. Комбинирайте поръчките и отидете на „обслужване на едно гише“, където можете да изпълнявате множество задачи като банкиране, пазаруване и т.н.

Избягвайте прекомерния празен ход.

Изкушаващо е да държите колата си включена, когато не се движите, особено през зимата. Но Едмъндс съветва да не правите това, когато не сте в движение.

„Един автомобилен двигател консумира една четвърт до половин галон гориво на час, когато работи на празен ход, но на горещ двигател са необходими само около 10 секунди гориво за рестартиране“, каза Едмъндс. „Когато е безопасно да го направите, изключете двигателя си, ако ще бъдете спрян за повече от минута.“

Трикове за спестяване на пари

Стойте далеч от трафика, когато е възможно.

Едмъндс посъветва да се възползвате от гъвкавото работно време, за да избегнете пътуването до работното място в час пик. Дори и да не можете да контролирате времето си за пътуване до работното място, потърсете други начини да не попадате в пиковия трафик.

„Използвайте „бързи“ или „експресни“ платени ленти“, предлага тя. „Избягването на ненужни спирания или забавяния по магистралата помага да се пести гориво.“

Най-добрият начин да намалите разходите за газ е да шофирате по-малко.“

Бъдете в крак с помпането на гумите и друга поддръжка.

„Уверете се, че гумите ви са правилно напомпани, което осигурява максимална горивна ефективност, така че да не губите гориво“, каза Woroch.

Поддържането на вашия автомобил във форма с правилно напомпани гуми и рутинни прегледи е особено важно, за да избегнете по-големи разходи по-късно.

Обърнете внимание на ускорението и забавянето.

„Внимавайте как ускорявате и успокоявайте педала на газта“, съветва Woroch. „Прекалено бързото ускоряване твърде често ще изяде газта ви.“

Гердес отбеляза, че гладкото шофиране и лекото ускоряване и забавяне е по-добро и за вашите гуми.

„Когато ускорявате и спирате рязко, това работи чрез гумите ви, но ако сте внимателни с колата си, гумите ви ще издържат много по-дълго и можете да получите по-добър рейтинг за пробег“, каза той.

Обърнете внимание на трафика отпред и се опитайте да поддържате инерция, докато наближавате светофара, за да избегнете ненужно спиране и тръгване.

„Искате да поддържате автомобила си в движение“, каза Гердес. „Когато видите светофар, оставете колата си да намали постепенно. Не се чувствайте така, сякаш трябва да се състезавате към светофара и след това да спрете точно там. Няма парични награди за това да стигнеш първи.“

Използвайте рециркулация при топло време.

Тъй като температурите отново започват да се покачват, струва си да обърнете внимание на използването на вашия климатик, за да увеличите максимално горивната ефективност.

„Автомобилите обикновено са по-икономични, когато климатикът е настроен да рециркулира вътрешния въздух. Това е така, защото поддържането на същия въздух хладен отнема по-малко енергия, отколкото непрекъснатото охлаждане на горещ въздух отвън. Разбира се, изключването на климатика спестява още повече гориво.“

Така че, ако шофирате в по-топло време и използвате климатик, помислете дали да не натиснете този бутон за рециркулация на въздуха.

Спрете да купувате висококачествено гориво

Ако можете да заредите колата си с висококачествен или обикновен бензин, Едмъндс препоръчва да използвате обикновен.

„Ако за вашия автомобил се препоръчва обикновен бензин, това е всичко, от което се нуждаете“, каза тя. „Изборът на премиум, когато колата ви не го изисква, ще ви струва само пари и няма да подобри икономията на гориво.

Пазарувайте наоколо, за да спестите гориво.

„Цените на бензина варират ежедневно, но можете да проследите най-евтината цена на литър във вашия район."

 Woroch също така препоръча плащането на гориво в брой, тъй като много станции начисляват такси за транзакции за кредитни карти. Или ако трябва да използвате карта, помислете за инвестиране в кредитна карта с намаление на бензина, за да увеличите максимално парите си обратно при покупки на гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com