Как да ни порасне косата по-бързо?

2419
Как да ни порасне косата по-бързо?
Снимка: iStock

Растежът на косата е естествен процес, който протича със сравнително еднакво темпо. Но има възможност с начина си на живот и някои трикове да ускорим растежа. Ето част от тях.

Следвайте здравословна, балансирана диета

“Въпреки че косата има огромно психологическо значение, тя не е основна тъкан по отношение на нашето физическо здраве”, обяснява д-р Анабел Кингсли, трихолог (специалист по проблемите на косата). “Космените клетки са сред вторите най-бързо развиващи се клетки в тялото, което прави косата много взискателна тъкан. Растежът на косата е много чувствителен към диетата и начина на хранене, например пропускане или ограничаване на хранене.” По отношение на това какво консумирате, д-р Кингсли препоръчва да включите поне една порция протеини с размер на една шепа на закуска и обяд, да добавите порция сложни въглехидрати към всяко хранене и да включите храни, богати на желязо, витамин В12 и цинк в седмичната си диета.

Контролирайте нивата на стрес
“Високите нива на стрес могат да доведат до възпаление и дразнене на скалпа ви - и двете влияят на растежа на косата”, казва д-р Кингсли. “Когато сте стресирани, може да не се храните пълноценно и тялото ви също може да се бори да абсорбира хранителни вещества, които да навредят на вашите косми.”

Ранно побеляла коса: 12 причини, за които дори не сте се замисляли

Избягвайте прекомерно топлинно третиране на косата
Знаем, че е трудно да не използваме уреди за топлинно оформяне на косата, но според дерматолога д-р Хауърд Собел “екстремната топлина при стилизиране и високите температури могат да бъдат вредни както за косата, така и за косъма, което причинява накъсване, чупливост и дехидратация, които от своя страна, забавят растежа на косата”.

Минимизирайте накъсването
Справянето с накъсването в краищата на косата е от решаващо значение, за да сте сигурни, че косата ви расте дълга и здрава. Д-р Кингсли препоръчва “отнасяйте се нежно към косата си в ежедневните грижи, разресвайте я внимателно, нанасяйте продукти за топлинна защита при оформяне, подсушавайте с микрофибърна кърпа”. Не забравяйте, че “грубото разресване” може да причини накъсване, така че особено ако имате къдрава, чуплива, повредена или фина коса, внимавайте при разресване и оформяне на косата. 

Създайте си рутина за грижа на скалпа
Вашият скалп “приютява” космените фоликули и служи като поддържаща система на косата, затова ако не е в добро състояние, косата ви няма да расте толкова бързо, колкото би могла. Проучвания показват, че лющещият се скалп може да причини загуба на коса и да повлияе върху качеството и здравината на космите, когато се появяват от космения фоликул. За да поддържате здрав скалп, си създайте рутинна грижа за скалпа. Използвайте специален серум и веднъж седмично нанасяйте маска на скалпа.

Масажирайте скалпа всеки ден
Ежедневният масаж на скалпа е чудесен начин да стимулирате циркулацията и здравословния растеж на косата. Това помага да се ускори кръвообращението и да се отстранят мъртвите клетки. Най-подходящото време за масажиране на скалпа е, когато нанасяте скраб или серум на скалпа. Но всичко зависи от постоянството, така че правете го колкото може по-често.

Приемайте правилните добавки
Поради високите енергийни изисквания на косата и като се има предвид, че космите са последните, които получават хранителни вещества от тялото ви, може да се окаже предизвикателство да се покрият нуждите й само чрез диета. Препоръчително е да приемате мултивитамини, минерални и протеинови  добавки. Така ще осигурите на косата вътрешната подкрепа, от която се нуждае, за да се насърчи растежът.  

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Подобрете грижите за косата
За най-добри резултати, помислете върху качеството на продуктите, които използвате. Рутинната грижа обикновено включва безсулфатен шампоан, възстановяваща маска без парабени или балсам серум и/или масла - всички от които са специално предназначени за вашия тип коса и състояние. Ако искате да защитите косата си, е важно да избягвате продукти, които съдържат сулфати, парабени, фталати и силикони, които дехидратират и изтъняват косъма и дразнят скалпа.   

Подстригвайте косата редовно
Това не е мит. Редовното подстригване помага, защото краищата на косата стават по-тънки, изтощени и чупливи. Накъсаните краища могат да си проправят път нагоре по косъма ви и да възпрепятстват растежа на косата. Затова редовното подстригване поддържа краищата на косата силни, плътни и здрави, което от своя страна, ще й помогне да расте по-дълго и по-бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com