Как да определим колко точно сол се слага на киселото зеле?

21383
Как да определим колко точно сол се слага на киселото зеле?
Снимка: iStock/Guliver

Сезонът на киселото зеле тепърва започва тази година, тъй като горещото време не беше удачно за приготвяне на този вкусен ферментирал зеленчук. Твърде високите температури през октомври, напомнящи по-скоро знойно лято, а не приближаваща зима, не бяха подходящи за налагане на зелето, тъй като то става доста по-кисело от окачваното, ако го приготвяме в жегите. Много домакини избраха именно месец ноември, за да заредят каците и бидоните за предстоящата зима.

Все още имате време да приготвите кисело зеле и да разнообразите трапезата си през студените месеци, да се погрижите витамините и минералите да присъстват по вкусен и лесен начин в менюто ви, както и да осигурите здравето на стомашно-чревния трак с помощта на пробиотиците във ферментиралия зеленчук. В сезона на вирусите и грипа нормалното функциониране на стомаха и червата е от ключово значение, тъй като именно в стомаха се намира значителна част от имунната система и нарушенията във функциите на стомашно-чревния тракт компрометират и нея.

За да консумирате с удоволствие киселото зеле, следва да се погрижите за вкуса му и да сте сигурни, че сте предприели правилните стъпки, гарантиращи отлични резултати. Колко сол се слага на киселото зеле, както и други въпроси, свързани с приготвянето му, са сред най-често задаваните от домакините без опит, които за първи път приготвят бидона за зелето. Вижте какво споделиха и какви съвети дадоха хората, които цял живот са приготвяли кисело зеле в домашни условия.

Как да си направим кисело зеле за 3 дни БЕЗ претакане и бъркане. Супер лесно !

Колко сол се слага на киселото зеле?

Случвало ли ви се е да ви се налага да измиете киселото зеле, преди да го консумирате, тъй като е прекалено солено? Водата не е най-добрият приятел обаче на киселото зеле и по-удачно да се научите да го приготвяте с правилното количество сол, за да не се налага да го обезсолявате и киснете.

Точното количество сол е важно не само за вкуса. Използването на точно количество  гарантира постоянна и безопасна ферментация. При приготвянето на ферментирали зеленчуци, каквото е и киселото зеле, не се добавя киселина директно към зеленчуците, тоест не се слага оцет, както е при мариноване, а се разчита на специфичен вид бактерии, произвеждащи киселина (лактобацилус) да свършат работата. Това прави правилната технология за приготвяне, както и информираността колко точно сол се слага на киселото зеле, от ключово значение, тъй като именно осигуряването на подходящите и оптимални условия ще гарантира, че тези бактерии ще си свършат работата правилно и ще се получи вкусно, добре приготвено кисело зеле.

Солта участва в процеса на ферментация и е важно да използвате правилното количество, за да се насладите на крайния резултат. Добавянето на достатъчно сол затруднява лошите микроорганизми, като така предпазва зелето от разваляне, без да създава проблеми и рискове за полезните бактерии, които са устойчиви на сол.

Въпреки че няма пълно съгласие сред експертите по въпроса за идеалното количество сол за ферментацията на киселото зеле, общото правило е солта да е около 2% от теглото. За килограм зеле експертите препоръчват около 28-30 гр. сол. Ако изчислявате солта въз основа на водата, с която ще залеете зелките, а не въз основа на килограмите на зелките, то количеството отново е 30 грама (максимално 45 гр.) на литър вода. Така се получава средно килограм сол на 25 литра вода – каквото най-често е количеството вода, което ще ви е нужно, при стандартен размер на бидона.

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле?

Естествено посочените количества сол могат да варират според начина на приготвяне на зелето, температурата, условията на мястото, където ще ферментира, в буркани ли ще се съхранява или в каца киселото зеле, колко дълго ще „оцелее“, преди да го изконсумирате, държите ли на трайността, или ще го хапвате в по-кратки срокове. Ако е в буркани, за бърза консумация и ще ферментира на стайна температура, може да намалите количеството на солта, все пак тя не е от най-полезните за здравето съставки и не се препоръчва консумацията ѝ при определени хронични заболявания.

Ако сте начинаещи, изберете изпитана рецепта и я следвайте стриктно. Така ще минимизирате риска от грешки.

Други съвети по отношение на солта за киселото зеле

Освен точно колко точно сол се слага на киселото зеле важно е и качеството на солта. Най-добре е тя да е морска сол, а ако нямате такава или предпочетете готварската, то избирайте тази с най-едрите кристали. Ако попаднете на фалшив и некачествен продукт, това може да съсипе труда ви и зелето ви. Бъдете внимателни.

Изпатили си по отношение на солта и количеството ѝ в зелето препоръчват да разделите зелките в множество съдове и да използвате за всеки съд различно количество сол, за да откриете кое е точното съотношение за вас, което ще ви позволи да се насладите на най-доброто зеле, което сте опитвали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com