Как да отстраним петна от теч по тавана или стените?

21876
Как да отстраним петна от теч по тавана или стените?
Снимка: Pixabay

И така, какво трябва да се направи, ако след наводнение от съседа и протекъл покрив след обилен дъжд останат жълти петна по тавана и стените?

Когато работите върху влажен таван, първо изключете електричеството към глюкомера. Все още не знаете къде е изтекла водата и колко близо се е доближила до окабеляването.

Метод 1 - механичен 

Това е най-често срещаният метод и не изисква използването на никакви химикали. Почистваме старата боя, шпакловката, мазилката с шпатула възможно най-дълго или докато премахнем повредените повърхности. Избърсваме откритото място с влажна кърпа и изчакваме малко, докато таванът изсъхне. След това нанесете грунд с дълбоко проникване с валяк. Взимаме довършителната шпакловка и я нанасяме с шпатула на тавана. Изравняваме повърхността и изчакваме да стегне. Използвайки шкурка, ние смиламе повърхностни дефекти, подготвяйки тавана за довършителни работи. След това го грундираме отново със същия грунд. Накрая боядисайте тавана отново с валяк или четка. Ако има съмнение, че нюансите на старата боя и новата са идентични, ще трябва да боядисате целия таван отново. Таванът обикновено е боядисан на 2 слоя.

Метод 2 - хлор

И така, наводнението е спряно, таванът е сух. Как да се отървем от следи от бедствието и как да премахнем жълтите петна по тавана след теч? 

Ще имате нужда от: белина или друг хлорсъдържащ препарат; гумени ръкавици (облечете стари и дрехи); 2-3 гъби или малък валяк за боядисване; контейнер за разтвор (подходящ е контейнерът за боя).

Първо трябва да почистите тавана от предишните слоеве довършителни материали и мазилка. След това изсипете белината в контейнер, сложете ръкавици, навлажнете гъба или валяк в разтвора и започнете обработката.

Нанесете гъбата върху петното и задръжте в това положение за 5 секунди. След това отново попийте и отново обработете. По този начин преминете през цялата площ на засегнатото място. В момента, в който гъбата стане червена, тя трябва да се смени. По този начин таванът трябва да се третира, докато петната изсветлят възможно най-много. След обработката трябва да изчакате, докато таванът изсъхне и да извършите довършителни работи.

Съвет: Ако имате под ръка солна киселина, можете да извършите почистването с 3% разтвор на солна киселина, загрят до 40 градуса.

Метод 3 -  за борба с ръждата

Много по -трудно е да се справите с последиците от комунална авария, ако течът е засегнал ръждясали тръби и ръждясалите частици са проникнали по тавана ви заедно с обикновената вода. Как да премахнете ръждата от тавана след теч? 

За да се справите ефективно с яркочервени петна, ще ви трябва: 10% меден сулфат; обикновен червеникав сапун за пране; костно лепило; олио; гумени ръкавици; валяк, гъба или четка.

За приготвяне на сместа се смесват 250 г витриол, същото количество сапунени стърготини, костно лепило и 40 г изсушаващо масло. Също така трябва да почистите слоя мазилка и боя възможно най-дълбоко. Сместа се излива в контейнер, валякът се потапя в сместа и се обработва цялата площ.

Важно! Ако петното се появява отново и отново, докато не създадете водоустойчива изолация на това място, всички усилия ще бъдат напразни: жълтото петно ??ще се покаже отново и отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...