Как да овлажним въздуха при климатик – забравете за сухия въздух

22587
Как да овлажним въздуха при климатик – забравете за сухия въздух
Снимка: iStock

Отоплението през студения сезон неминуемо води до изсушаване на въздуха и климатикът не прави изключение. Разбирайки вредата, която сухият въздух може да причини на здравето, една от най-търсените онлайн теми от собствениците на климатици през зимата е как да овлажним въздуха при климатик. Защо и как овлажняването на въздуха е полезно за общото здравословно състояние и е ключово през зимата? Повечето хора свързват сухия въздух с риск от проблеми със свежестта и блясъка на кожата – тоест със външния вид, но отрицателното му въздействие далеч не се изчерпва с посърналата кожа, а води до обостряне на хронични заболявания и до риск от проява на нови.

Какви рискове крие домашният климатик?

Защо е вреден сухият въздух в помещенията, които се отопляват?

Сухият въздух в помещенията през зимата се свърза с:

  • повишен риск от кожни раздразнения и несъвършенства,
  • заболявания на горните дихателни пътища – носа и синусите и дори кървене от носа с неясен причинител,
  • заболявания на долните дихателни пътища – астма, бронхит и други респираторни заболявания, тъй като ниската влажност на въздуха води до изчерпване на течността, хидратираща бронхиалните тръби, а това прави дихателните пътища уязвими на дразнене,
  • усещане за сухота в очите, зачервяване на очите,
  • възпалено гърло и затруднено преглъщане особено нощем по време на сън,
  • суха и загрубяла кожа, чиято еластичност не е оптимална, подчертани фини линии, дерматити, отслабена бариерна функция на кожата, склонност към алергии,
  • обща дехидратация,
  • повишен риск от инфекции и др.

Всичко това прави грижата за поддържането на въздуха в помещенията за работа, сън и прекарване на ежедневието овлажнен от ключово значение.

Как да овлажним въздуха при климатик?

Агенцията за опазване на околната среда (EPA) препоръчва влажността в  помещенията през зимата да се поддържа между 30 и 50 процента. Как да постигнем тези проценти и как да овлажним въздуха при климатик в помещението, служещ като единствено отопление? Вероятно сте чували, е в миналото хората, отоплявали се на акумулиращи печки, дърва или радиатори, са слагали купичка с вода или мокри кърпи върху тях, за да поддържат въздуха влажен. Хавлиите, напоени с вода, не са опция, когато говорим за климатик, но поддържането на въздуха влажен не е непосилна задача и е също толкова лесно. Изпробвайте следните възможни варианти, които ще поддържат оптимални нива на влажност на въздуха, както и ще ви помогнат да поддържате тялото си, ако влажността все пак се окаже недостатъчна в даден момент.

6 съвета как да пестим ток с климатик през зимата

  • Хидратация на тялото – консумация на адекватни количества вода, чай и други подходящи течности, както и употреба на висок клас хидратираща козметика за тялото и лицето.
  • Системна употреба на хидратиращ назален спрей за поддържане на горните дихателни пътища овлажнени.
  • Модерни овлажнители за въздуха.
  • Купички с вода, оставени в стаята, за да се изпарява от топлината и да повиши влажността на въздуха. Препоръчваме ви да изберете големи, но плитки купи, за да се изпарява максимално бързо водата и да се оптимизира влажността на въздуха.
  • Декоративен настолен воден фонтан може да се окаже не само рационално и работещо, но и интересно и подходящо за интериора ви решение, с което не само да увеличите влажността на въздуха, но и да придадете нов облик на помещението.
  • Отглеждайте цветя в помещенията. Те спомагат за поддържане на влажността на въздуха, ако не пропускате да ги поливате, оросявате и да им давате влагата, от която самите те се нуждаят.
  • Преместете сушилката с прането от банята в стаята. В банята въздухът е влажен и трудно ще изсъхнат дрехите ви, а в помещенията, отоплявани от климатик, е сух, топло е, ще имате изсъхнали дрехи бързичко, а влагата от тях ще е онази, която ви е нужна за въздуха. Естествено това е приложимо за помещения, които ползвате само вие, а не като гостната стая.
  • Сварете вода на котлона в помещение, чиито въздух искате за овлажните. За максимална наслада пуснете във водата резенчета цитрусови плодове. Ароматерапия, здраве и влага в едно – задължително изпробвайте този съвет.
  • Не затваряйте вратата на банята след душ. Няма смисъл да поддържате влажното помещение опасно влажно, затваряйки вратата и създавайки риск от образуване на плесен и мухъл, когато се нуждаете от тази влага в останалите части на жилището. Отворената врата на банята позволява влагата да излезе от там и да се справи със сухия въздух в жилището ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com