Как да перем възглавници с различни пълнежи, за да не ги съсипем?

7304
Как да перем възглавници с различни пълнежи, за да не ги съсипем?
Снимка: iStock/Guliver

Възглавниците, както и другите постелки, играят важна роля за осигуряване на комфорт и здраве по време на сън. Въпреки това е необходима редовна хигиенна обработка, за да се избегне трупането на бактерии и алергени в тях. Много хора се чудят как и в какъв режим да перат възглавници с различни пълнежи, за да запазят качеството и формата си.

Възглавници от пера и пух

Възглавниците от пера и пух изискват внимателно боравене при пране. Важно е да запомните, че не е забранено да се слагат в пералня, но не повече от два пъти годишно.

Преди да започнете да перете, трябва да изчистите праха от възглавницата. Препоръчително е да използвате гел или сапунен разтвор и да перете при температура до 40 градуса по Целзий. За да избегнете слепване на пера и пух, можете да добавите топки за тенис или специални топки към барабана на пералнята.

Автоматичното центрофугиране обаче трябва да се избягва, защото пълнежа на възглавницата може да се повреди. След пране е по-добре да изстискате възглавницата на ръка и периодично да я тупате, докато я сушете.

Триковете при пране на възглавници - ето какво се прави!

Синтетични възглавници

Възглавниците от синтепон се отличават с лекота на пране. Могат да се перат в пералня на програма за вълна или деликатна програма. За ефективно пране се препоръчва използването на течни гелове, като се зададе температура от 40 до 60 градуса. За да сте сигурни, че възглавницата е изпрана добре, можете да зададете висока скорост (до 800 оборота).

Важно е да обърнете внимание на символите на етикета: ако е нарисуван леген с ръце, това означава, че възглавницата трябва да се пере само на ръка, като се избягва използването на пералня.

Спането без възглавница е полезно или не за здравето?

Ортопедични възглавници

Този вид възглавници, особено тези от мемори пяна, рядко изискват пране. Производителите често препоръчват вентилирането им на чист въздух. Ако има калъфка, тя може да се пере, като следвате инструкциите на опаковката. Ако възглавницата е била използвана без калъфка и върху нея се появят петна, те ще се махнат като избършете мястото със сапунена вода, след това го попиете с кърпа, напоена с вода, и я оставете да изсъхне.

Бамбукови възглавници

Бамбуковите възглавници, както и другите с естествен пълнеж, могат да се перат в пералня. Препоръчително е да изберете режимите „деликатен“ или „вълна“, да зададете минималната скорост и да използвате само течни гелове за пране. Пере се на 40 градуса по Целзий. Тези мерки ще помогнат за запазване на външния вид и уникалните свойства на бамбуковите възглавници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com