Как да почистим ефективно керамичния плот на печката с подръчни средства!

2791
Как да почистим ефективно керамичния плот на печката с подръчни средства!
Снимка: congerdesign / Pixabay

Почистването на печката след готвене е истинско изпитание за всяка домакиня. Ако сме свикнали със старите печки и по-агресивни препарати за почистването им, то не можем да кажем същото за съвременните керамични плотове днес. За тях трябва да се използват по-деликатни препарати, за да не се нарани покритието.

Те лесно се надраскват, така че телената гъба за премахване на мазнина или следи от сос няма да свърши работа. Токсичните препарати на киселинна основа също не са особено препоръчителни. Следователно, как можете да почистите керамичния плот, така че да не го нараните, а и да не навредите на здравето си?

На първо място трябва да се уверите, че сте изключили печката и тя е изстинала. Ако напръскате с почистващ препарат, когато печката е топла, то той ще загори, ще замирише и ще стане по-зле. Също така, опасно е, защото можете да нараните ръцете си, докато почиствате печката.

Няколко хитрини как да почистим фурната за нула време

Ако искате ястията и сладкишите, приготвени във вашата фурна, да са хубави и ароматни - поддържайте добра хигиена във и около фурната. ...

Надникнете в килера

За да почистите безопасно плота, то надникнете в килера и открийте онези хранителни продукти, които могат да се съхраняват дълго време – сода за хляб, винен оцет, лимони или лимонов сок. Те ще свършат чудесна работа. Все пак, те се използват за почистване на упорити замърсявания, а тези по печката са именно такива. Не се колебайте да ги използвате и тук. Може да се силни, но напълно безопасни към керамиката и няма да я наранят.

Специални мерки

Изчакайте плотът да се охлади и след това вземете навлажнена кърпа. Нанесете на нея някой от продуктите и след това пренесете върху плота. За по-упоритите замърсявания оставете за няколко минути и почистете с чиста кърпа.

Лимонов сок или оцет

Груби грешки при чистенето на керамични котлони

Стъклокерамичните котлони изглеждат лесни за почистване, но ако не го правите правилно, всъщност можете да повредите печката. Големият ...

Ако ще използвате някой от тези два продукта, то вземете бутилка със спрей. По този начин ще ви е по-лесно да нанесете върху повърхността. Напръскайте, изчакайте и след това почистите с топла вода. Важно е да отмиете добре, за да не замирише на загоряло, когато включите котлона.

Сода за хляб

Ако сте решили да използвате този продукт, то трябва да знаете, че в твърдото си състояние може да остави бразди по плота. За да не се случи това, направете паста. Вземете 2-3 лъжички сода и добавете вода, докато се направите паста, която да нанесете върху плота. Изчакайте малко и след това вземете кърпа, с която да изчистите мръсотията. Ако са останали още следи от замърсяванията, то търкайте още по-интензивно.

С тези методи лесно и бързо ще премахнете замърсяванията от плота, без да се страхувате от надрасквания. Освен това, тези продукти са напълно безвредни за здравето ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com