Как да почистите фугите и цялата баня до блясък

11603
Как да почистите фугите и цялата баня до блясък
Снимка: iStock/Guliver

Заради водата, парата и мръсотията, банята е чудесен дом за бактерии, гъбички и нежелани миризми. Затова е особено важно да се поддържа в добър вид и редовно да се чисти. Ето няколко съвета как да поддържаме хигиена в банята с прости и ефикасни рецепти.

За мивката и ваната
Изсипете сода върху мивката и ваната, а след няколко минути и оцет. Почистете внимателно с четка и изплакнете с топла вода.  

Срещу жълти петна
Ако в банята има жълти петна, използвайте пакетче лимонена киселина, разтворена в чаша с вода. Нанесете с гъба и оставете за около 20 минути. Измийте с топла вода.

Никога НЕ съхранявайте лекарства в шкафа в банята

Шкафчето в банята е чудесно място за съхранение на тоалетни принадлежности, но въпреки това е ужасно място за лекарства. Температурата ...

Срещу котлен камък
Котленият камък от мивката и душа може да изчистете с оцет. Натъркайте замърсените повърхности с оцет и ги оставете така известно време. Ако крановете и душът са силно замърсени, изсипете половин литър гореща вода и оставете за около 10 минути. Избършете с четка и изплакнете с вода. Ако след това изтъркате и с малко сода, душът и крановете ще придобият блясък. Содата е и идеален дезинфектант.  

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИТЕ ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ

За чисти фуги
Сигурно за всяка домакиня почистването на фугите е едно от най-досадните и неприятни действия вкъщи. Обикновено това се свързва с търкане и използване на силни препарати, които освен че действат зле на ръцете, са силно ароматизирани. Ето няколко идеи за лесни рецепти за почистване на фугите в банята без да се използват химически препарати.

1. Почистване на силно замърсени фуги с подръчни средства:

Правим 5 груби грешки, когато си мием косата

Нa пръв пoглeд дa миeш кocaтa cи изглeждa лecнo. Вcички прaвим тoвa дocтa чecтo, дoри мeхaничнo. Нo имa някoи грeшки, кoитo вeрoятнo дo...

Смесете в съд следните продукти:  ½ чаена чаша сода за хляб, ½ чаена чаша лимонов сок, ½ чаена чаша оцет и 7 чаени чаши хладка вода. След като разбъркате тази смес, изсипете в пулверизатор. Напръскайте замърсените фуги и оставете 10-15 минути. Вземете четка за почистване /може да ползвате и стара четка за зъби/ и търкайте фугите. След това забършете с кърпа. Изплаквайте кърпата и търкайте отново. Изплакнете с душа и подсушете.

2. Друга изпитана рецепта е само със сода. Смесете ½ чаена чаша сода за хляб с гореща вода, докато получите паста. Нанесете пастата с четка върху фугите и оставете около половин час. Измийте с вода и подсушете.

3. Разбира се, класически метод за почистване и дезинфекция в банята, е с белина. Белината е доста по-агресивен метод от содата и оцета, но и доста по-ефективен. Разредете 3 супени лъжици белина в половин литър топла вода. Нанесете върху плочките с пулверизатор или гъба и търкайте. Оставете да действа около 10 минути и изплакнете.

4. Ябълковият оцет се използва широко в дома както в кулинарията, така и за почистване. Разредете ½ чаена чаша ябълков оцет в ½ чаша вода и нанесете върху фугите с четка и оставете за около 5 минути. Избършете с влажна кърпа с топла вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...