Как да подходите към детето ви, което точно тръгва на ясла или детска градина?

3647
Как да подходите към детето ви, което точно тръгва на ясла или детска градина?
Снимка: iStock

В момента, когато детето ви започва да ходи на ясла или детска градина, може да изпитате много емоции, както за вас, така и за него. Вашето дете може да се чувства изгубено и несигурно, особено ако не е свикнало да бъде далеч от вас. В тази статия ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да подходите към детето си, когато тръгва на ясла или детска градина.

Привикването на детето към новата среда може да бъде трудно за него, но с вашата помощ и подкрепа, той може да се приспособи бързо и да се наслаждава на новите си приятели и забавления. Важно е да бъдете търпеливи и да разберете, че това е процес, който може да отнеме време.

За първи път на детска градина – какво да кажем на детето?

СЪВЕТ 1: ГОВОРЕТЕ С ДЕТЕТО СИ

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да говорите с детето си за промяната. Обяснете му, че ще има нови приятели, играчки и дейности, които да се наслаждава на детска градина. Поговорете с него за това, което може да очаква и за това, което може да прави. Помогнете му да разбере, че това е едно ново приключение, което ще бъде забавно и интересно.

СЪВЕТ 2: ПОМОГНЕТЕ МУ ДА ПРИВИКНЕ КЪМ НОВАТА СРЕДА

Важно е да се уверите, че детето ви се чувства комфортно в новата среда. Позволете му да си вземе любимата играчка или предмет, който ще го утеши, ако му е нужно. Помогнете му да намери място, където да се чувства уютно и да се почувства като у дома си. Може да бъде добра идея да го отведете на обиколка на новото място и да му покажете всичко, което е важно за него, като тоалетната, игралните зони и мястото, където ще яде.

Какво се случва с децата, които не ходят на детска градина? 

СЪВЕТ 3: БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ

Важно е да бъдете търпеливи и да дадете на детето си време да се адаптира към новата среда. Някои деца може да имат нужда от повече време, от други, за да се усетят уверени и комфортно в новата среда. Не бъдете прекалено критични към детето си, а по-скоро го поощрявайте и подкрепяйте, когато се чувства нервно или неуверено.

СЪВЕТ 4: ПОМОГНЕТЕ МУ ДА СПРЕ ДА ПЛАЧЕ

Ако детето ви започне да плаче, когато го оставите в детската градина, може да му помогнете да спре да плаче, като му покажете, че всичко е наред и че ще бъдете тук, когато свърши деня. Разговаряйте с него успокояващо и му покажете, че може да се забавлява без вас и че сте там за него.

Привикването на детето ви към нова среда може да бъде трудно за всички, но с търпение, любов и подкрепа, той може да се адаптира бързо и да се наслаждава на новото си приключение. Не забравяйте, че е важно да говорите с детето си и да му помагате да се чувства уютно и комфортно в новата среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Традиция за Великден 2024

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com