Как да прекараме Коледа като кралско семейство

3649
Как да прекараме Коледа като кралско семейство
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако свързвате в предствите си "Коледа" и "кралското семейство" с диадеми, златна посуда, изискано меню и тържествена реч на монарха, много грешите. Този ден от годината за фамилията Уиндзор е отреден за забавления, които дори не подозирате. Руското издание на „Мари Клер“ споделя 10 от най-забавните и земни коледни традиции на британското кралско семейство, може да ги последвате.

1.Започнете подготовката много по-рано

Тази точка е по-вероятно основа за бъдещето, тъй като кралицата започва първите си подготовки за Коледа през август (това е сигурно: „подгответе шейната през лятото“). Работата е там, че задълженията на монарха, наред с други неща, включват широкото разпространение на коледни картички на негови близки, най-добри приятели, както и политически партньори на Великобритания. Общо - около 750 картички, всяка от които е подписана лично от Елизабет II (!). Така че не е изненадващо, чекралицата започва да подготвя първата партида от лятото - по време на годишната си ваканция в замъка Балморал. Някои от тях са официално подписани от кралицата - „Елизабет Р.“ („Реджина“ - от латински „кралица“), някъде просто поставя „Елизабет“, но под поздравленията за нейните братовчедки, братовчеди и най-стари приятели се подписва съвсем неформално - „Лилибет“.

По същото време започват да се вземат първите решения за това какви подаръци ще дава на служителите си, както и кои училища и църкви ще имат късмета да получат коледни елхи от кралския двор. С една дума, управлението на времето е в пълния си блясък. Страхотно умение за организиране за Нова година!

2. Празнувайте извън града

Прекрасен вариант за щастливите собственици на вили и най-важното, много в духа на Уиндзор. По време на празниците британското кралско семейство се опитва да се оттегли в най-близкия си кръг и да отиде по-далеч от Лондон. Преди това ролята на Коледната резиденция се играеше най-вече от помпозния и луксозен замък Уиндзор, където по време на войната младата кралица и нейната сестра Маргарет организираха своите известни представления. Но от 1988 г. тази функция най-накрая премина към Сандрингамския дворец, където идват само най-близките роднини на кралицата (кралицата провежда прием за по-широк кръг в началото на декември в Бъкингамския дворец). Сандрингам, колкото и да е странно, се смята за една от най-малките резиденции на кралското семейство. Той може да побере само 25 души и дори някои от тях да се съгласят да спят в стаите за персонала (въпреки че в по-голямата си част нямат избор).

Между другото, въпреки наличието на личен влак, Елизабет отива в коледното си жилище две седмици преди празника с редовен влак, заедно с обикновените граждани. Първокласен билет за такъв транспорт струва само $ 85, но за да повторите нейния подвиг, ще трябва да наемете цяла карета по нейния пример (но това вече е формалност).

3. Празнувайте само със семейството

Семейният празник е семеен празник и Уиндзорите разбират това много добре. Нито приятели, нито далечни роднини (Елизабет вече се е срещала с тях в Бъкингам), нито дори любовници никога не са поканени в Сандрингам. По едно време дори Кейт Мидълтън не получи покана да празнува Коледа в семейството на кралицата, въпреки че беше в статуса на годеница (от друга страна, за любимата на принц Хари Меган Маркъл, ако си спомняте, те все пак намериха място).

Във всеки случай, традиционно правото да посрещат главния празник на годината с кралицата се разпростира изключително върху нейните преки потомци и техните съпрузи. Ето защо роднините на принцеса Даяна никога не са били поканени в Сандрингам, точно както семейство Мидълтън всъщност не е поканено в наши дни. Периодично се правеше изключение само за Сара Фъргюсън, бившата съпруга на принц Андрю (за да угоди на младите Беатрис и Юджини) и тогава кралицата настани бившата си снаха не в самия Сандрингам, а в една от вилите, разположени на нейна територия.

4. Носете храна със себе си

Гостите ви носят ли домашно приготвени салати на общата маса? Ако отговорът е да, продължете тази прекрасна традиция, защото колкото и странно да звучи, Уиндзор правят същото. Вярно е, че те самите, разбира се, не готвят, възлагайки тази отговорност на своите готвачи. И въпреки това, ако член на семейството иска да донесе нещо за вечеря (например принц Чарлз носи сливи от градината си в Глостършир всяка година), кралицата любезно позволява това ястие да бъде поставено на масата.

5. Играйте на улични игри

Отлична традиция, която може не само да обедини цялото семейство, но и да отсъства от изтощителните часове на деня преди празника, когато все още се приготвя вечеря и вече не искате да гледате едни и същи филми от година на година. За нашите географски ширини е идеално: отидете на ледената пързалка, играйте със снежни топки, направете снежен човек или отидете на ски наблизо. Що се отнася до британското кралско семейство, Уиндзор имат страхотна традиция да играят футбол сутринта на 24 декември (Бъдни вечер).

Екипи от двама капитани се срещат в мача: принц Хари (който играе с фланелката на любимия си клуб Арсенал) и принц Уилям (той излиза на терена с фланелка на Астън Вила). Всеки може да играе с внуците на Елизабет: както роднини, така и служители.

До обяд уморените играчи и ентусиазирани фенове се събират на празнично чаено парти с мини сандвичи (размерът им винаги е внимателно проверен и не трябва да надвишава диаметъра на една стотинка). Докато възрастните общуват, децата украсяват коледно дърво. Вярно е, че само най-послушните получават тази чест, тъй като коледните играчки са изработени от кристал от ерата на кралица Виктория.

200 оригинални пожелания за Коледа

Съдържание: 1Oригинални пожелания за Коледа 2Пожелания за Коледа за мъж 3Пожелания за Коледа за жена 4Пожелания за Коледа за де...

6. Подарете си нелепи подаръци

Разбира се, помним, че някога беше обичайно да намираме подаръци под дървото сутринта на 1 януари. Във Великобритания също има такъв ден - така наречения боксов ден (26 декември), когато и децата, и възрастните получават своите изненади от Дядо Коледа. Но Уиндзор, отдавайки почит на германските си корени, разменят подаръци в навечерието на Коледа следобед. И това, трябва да кажем, е истинско шоу.

Работата е там, че в кралското семейство на Великобритания не е прието да се правят скъпи изненади - напротив, колкото по-смешен и неудобен е подаръкът, толкова по-добре. Известно е например, че на един от празниците принц Филип получи мелница за пипер (и защо би искал?), Веднъж принцеса Даяна подари на приятелката си Сара леопардова постелка за баня, Кейт Мидълтън подари на принц Хари популярния „ Grow Your Own Girlfriend“ (кукла под формата на голо момиче, което нараства във водата), а самият Хари веднъж се осмели да подари на скъпата си баба шапка за душа с думите: "Не е ли животът ни гад?!.

С една дума, дори ако германската кръв не тече във вените ви или сте свикнали да давате по-съществени подаръци, традицията все пак е интересна и най-важното, евтина.

7. Облечете се тържествено 

През останалото време до вечерта гостите се подготвят за празничен банкет, за който е определен черен дрес код: смокинги за мъжете и вечерни рокли до пода за дамите. По традиция тази вечер дамите носят най-добрите си семейни бижута, а главите им са увенчани с великолепни диадеми. Това е кулминацията на коледното забавление: кралицата се забавлява с чаша от любимия си коктейл, наречен „Zaza“ (Dubonnet и Gin), принц Чарлз с черешова ракия, а Хари и Уилям с местно произведено ябълково вино. За да се засили патосът, цялото меню на коледния банкет е съставено на френски. Ние, разбира се, не ви призоваваме да практикувате чужди имена на Оливие и херинга под шуба, но за да добавите нотка на тържественост към празника си и да изненадате домакинството си, можете да опитате да направите картички с елементи от менюто, поне на родния ви език.

Как всяка зодия пазарува за Коледа

Коледното пазаруване вече е приключило за някои хора, но за други то тепърва започва. В стремежа си да изберем перфектните подаръци пон...

8. Играйте шаради и гледайте филми

Както вече разбрахте, основното тържество в Сандрингам се провежда на 24 декември. Това се прави, за да може директно всеки от гостите на кралицата да прекара Коледа със собственото си семейство. На сутринта на 25 декември Уиндзор заминават за още две задължителни служби в „Света Мария Магдалина“, а след това всеки от тях е свободен или да напусне Сандрингам, или да остане тук за другия ден.

Този път за семейството на Елизабет е същото като за нас на 1 януари, когато фойерверките и танците замират и тихото време на семейното спокойствие идва. Традиционно Уиндзор прекарват останалата част от деня в спокойни и доста светски занимания. Например, те играят шаради (казват, че е почти невъзможно да се победим кралицата), всички те съставят голям пъзел или седят в балната зала, където гледат филм от проектора.

9. Не разваляйте елхата до февруари

И накрая, коварен анекдот за героичното изхвърляне на новогодишното дърво по-близо до пролетта има реална основа. Да, да, въпреки факта, че след 26 декември гостите постепенно започват да напускат Сандрингам, кралицата и херцогът на Единбург остават тук до средата на февруари. Всички празнични декорации остават в двореца до едно и също време. Това е много сладка традиция, която удължава коледното настроение за целия персонал, а също така има голямо лично значение за самата Елизабет: така кралицата чества баща си, крал Джордж VI, който почина в Сандрингам на 6 февруари 1952 г.

Оригинални КЪСМЕТИ за баницата на Коледа и Нова година

Всяка година се опитваме да измислим интересни късмети, с които да зарадваме близките на коледната и новогодишната трапеза. Днес ще ви ...

10. Понякога нарушавайте правилата

И накрая, новогодишните традиции не биха били толкова сладки, ако от време на време нямаше смелчаци, които да направят свои собствени корекции в тях. През 2017 г., например, Уиндзор единодушно нарушиха традицията да забраняват да канят булки и младоженци и сърдечно поканиха годеницата на принц Хари Меган Маркъл да се присъедини към тях в Сандрингам. Смята се, че тази година майката на херцогинята на Съсекс може да получи покана за кралския празник. Въпреки факта, че кралицата традиционно не кани роднини от страна на снахите си на партито (Мидълтън, например, не получи тази чест и само веднъж се присъедини към Уиндзор на коледната служба), те могат да направят едно приятно изключение за Дория.

Но не само Елизабет може да наруши традициите, но и например херцозите на Кеймбридж, тъй като интересите на собственото им семейство и най-важното на малките им деца, за които графикът на събитията в Сандрингам може да е твърде досаден, винаги е приоритет за тях. Ето защо от време на време те отказват да дойдат при кралицата, или уреждайки тиха почивка в миналото си имение в Анмер Хол, или оставяйки на родителите на херцогинята в Бъркшир .

Хепцозите на Кеймбридж не винаги присъстват на задължителната служба за всички Уиндзор в църквата „Света Мария Магдалина“ (такъв беше случаят през 2016 г., който освен всичко друго осигури на кралското семейство най-тъжната Коледа в цялата му съвременна история). Въпреки това, през трите коледни празника (24-26 декември), Кейт и Уилям винаги намират момент да почетат баба си с присъствието си на поне едно събитие. Не е изненадващо: в крайна сметка кралицата традиционно прекарва много време и усилия, за да успее с всичките си коледни приготовления.

Така че има само един извод: празнувайте Нова година и Коледа с голямо семейство, но понякога смело празнувайте само с най-близките си.

* Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com