Как да проверите дали сте пристрастени към алкохола?

1781
Как да проверите дали сте пристрастени към алкохола?
Снимка: iStock

Разпознаването на признаците на алкохолна зависимост е от решаващо значение за хората, които може да са обезпокоени от навиците си за пиене. Въпреки че самодиагностиката не замества професионалната оценка, има няколко показателя, които могат да помогнат за идентифициране на потенциална зависимост. Ето някои начини да проверите дали сте пристрастени към алкохола:

Повишена толерантност

Ако установите, че трябва да консумирате по-големи количества алкохол, за да постигнете същия ефект, или че обичайното ви количество вече не води до желания резултат, това може да е признак за натрупване на толерантност.

Симптоми на отнемане

Ако при опит да спрете да пиете или да намалите количеството на алкохола изпитвате физически или психологически симптоми като изпотяване, тревожност, раздразнителност, треперене или безсъние, това може да е признак за алкохолна зависимост.

Загуба на контрол

Загубата на контрол върху употребата на алкохол, като например невъзможността да спрете след като сте изпили няколко питиета, или постоянното пиене на повече, отколкото сте възнамерявали, говори за липса на способност за регулиране на консумацията на алкохол.

На един клик разстояние - дигиталната зависимост при децата става все по-силна

Пренебрегване на отговорностите

Когато употребата на алкохол пречи на изпълнението на задълженията на работното място, в училище или у дома, като например постоянно пропускане на крайни срокове, пренебрегване на домакинските задължения или пренебрегване на личните взаимоотношения, това може да е признак на зависимост.

Увеличено време, прекарано в пиене

Ако установите, че значителна част от времето ви е посветена на набавянето на алкохол, пиенето или възстановяването от последиците от него, това може да означава нарастваща зависимост.

Неуспешни опити за отказване

Ако многократно се опитвате да намалите или да откажете алкохола, но усилията ви са неуспешни, това може да означава зависимост.

Социални и междуличностни проблеми

Проблемите, произтичащи от употребата на алкохол, като обтегнати отношения с приятелите или семейството, конфликти в работата или правни проблеми, могат да бъдат сериозни индикатори за зависимост.

Пренебрегване на хобита и интереси

Загубата на интерес към дейности, които преди са ви доставяли удоволствие, и заместването им с поведение, свързано с алкохола, говори за промяна на приоритетите поради пристрастяване.

Над 11 500 души смятат, че имат хазартна зависимост

Повишено рисково поведение

Участието в опасни дейности под влияние на алкохола, като шофиране в нетрезво състояние, секс без предпазни средства или участие в боеве, може да е сигнал за загуба на контрол вследствие на алкохолна зависимост.

Емоционална и физическа зависимост

Ако разчитате на алкохола, за да се справите със стреса, тревожността или емоционалните сътресения, или изпитвате физически симптоми като треперене на ръцете, гадене или главоболие, когато не пиете, това може да подсказва за зависимост.

Важно е да помните, че пристрастяването е сложно състояние и тези признаци не трябва да се разглеждат изолирано. Ако разпознаете няколко от тези индикатори в собственото си поведение, може да е полезно да потърсите професионална помощ от доставчик на здравни услуги или специалист по зависимости, който може да предостави цялостна оценка и насоки относно възможностите за лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com