Как да разберем дали картофите са стари?

2103
Как да разберем дали картофите са стари?
Снимка: iStock

Определянето на свежестта на картофите е от съществено значение за гарантиране на качеството и вкуса на вашите кулинарни произведения. Независимо дали приготвяте обилна яхния, хрупкави пържени картофи или кремообразно пюре, използването на пресни картофи може да направи разликата. Ето ръководство за това как да разберете дали картофите са стари:

Визуална проверка

Започнете с проверка на външния вид на картофите. Пресните картофи имат гладка, ненарушена кожа с ярък, равномерен цвят. Старите картофи могат да имат признаци на набръчкване, провисване или да са с матова, обезцветена кожа. Внимавайте за петна, дефекти и меки участъци, тъй като те са индикатори за стареене.

Текстура

Внимателно прокарайте пръсти по повърхността на картофа. Пресните картофи трябва да се усещат твърди и стегнати. Ако забележите мекота, набръчкване или гъбеста текстура, това е знак, че картофите са излезли от най-добрата си форма. Добрият картоф трябва да има еднаква текстура навсякъде.

Картофи: Лекар разкри какво се случва с кръвната ви захар, когато ги ядете

Покълване

Проверете дали има признаци на покълване. Кълновете показват, че картофът вече не е толкова пресен. Ако има кълнове, те извличат хранителни вещества от картофа, което се отразява на вкуса и текстурата му. Отстранете кълновете, преди да използвате картофа, ако останалата част от него е в добро състояние.

Мирис

Опитайте картофа да го помиришете леко. Пресните картофи имат неутрален, землист аромат. Ако усетите миризма на мухъл или развалени картофи, те вероятно са започнали да се развалят. Лошата миризма може да е резултат от гниене или развитие на бактерии.

Тегло

Вземете картофа и преценете теглото му. Пресните картофи са сравнително тежки поради съдържанието на влага. Старият картоф може да се почувства по-лек, тъй като с времето губи влага. Забележимото намаляване на теглото може да е признак за стареене.

Картофи - лекар разкри какво се случва с кръвното ви, когато ги ядете

Зелена кожа

Картофите, изложени на светлина, могат да получат зеленикав оттенък на кожата. Този зелен цвят се дължи на натрупването на соланин - естествен токсин. Макар че малки количества зелен цвят обикновено са безвредни, прекомерното оцветяване в зелено може да доведе до горчивина и храносмилателен дискомфорт. Най-добре е да обелите зелените участъци преди готвене.

Възраст на закупуване

Ако имате възможност, вземете предвид датата на закупуване. Картофите, купени преди известно време, е по-вероятно да са стари в сравнение с тези, получени наскоро. Купуването от надеждни източници и проверката на датите "продава се до" или "използвай до" може да предостави ценна информация за тяхната свежест.

Гарантирането на свежестта на картофите включва комбинация от наблюдение и опипване. Пресните картофи трябва да изглеждат живи, да се усещат твърди и да имат неутрален аромат. Избягвайте картофи с кълнове, бръчки или мирис на плесен. Като използвате тези прости методи, можете да гарантирате, че кулинарните ви начинания са направени с най-добрите възможни съставки, което води до вкусни и удовлетворяващи ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жена Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com