Как да разберете, дали страдате от рефлукс и как да го лекувате

14528
Как да разберете, дали страдате от рефлукс и как да го лекувате
Снимка: iStock/Guliver

Рефлуксът е доста често срещан проблем при хората на зряла възраст. Той се изразява във връщането на стомашните киселини в тръбата, която свързва стомаха и устата. Оттам киселините дразнят хранопровода и се получават голям дискомфорт. Може да изпитвате рефлук веднъж или два пъти седмично в по-лека или по-тежка форма. Добрата новина е, че може да контролирате рефлукса с промяна на храненето и някои медикаменти, които може да си купите и без рецепта. Но при някои случаи е задължително да се посети лекар.

Страдате ли от рефлукс? Най-честите симптоми за него включват: проблеми със съня, усещане на бучка в гърлото, кашлица, ларингит, астма, парете в гърдите след хранене, трудно преглъщане, болка в гърдите, връщане на кисела течност или храна.

Рискът от получаване на рефлукс може да се увеличи при бременност, затлъстяване, бавно изпразване на стомаха, издуване на горната част на стомаха, склеродермия. Факторите, които могат да изострят симптомите на рефлукса са: прием на някои лекарства като аспирина, консумация на някои храни (пържени, мазни), пушене, пиене на алкохол или кафе, обилно хранене късно вечерта.

Ако не се вземат мерки за лечение на рефлукса на време, могат да се получат усложнения с времето. Те се изразяват в: стесняване на хранопровода, което води до трудно преглъщане; язва на хранопровода, съпътствано с  болка и трудно преглъщане; рак на хранопровода.

Когато посетите лекар и опишете проблема, ако той е в по-леката си форма, вероятно ще ви бъде препоръчано да опитате да се справите с него с леки медикаменти и промяна на менюто. Ако обаче проблемът не отмине до няколко седмици, лечението може да се задълбочи. Лекарствата без рецепта могат да бъдат: лекарства за намаляване производството на киселини, които облекчават симптомите и намаляват производството на киселина до 12 часа; антиациди – за неутрализиране на рефлукса, които могат да проявят странични ефекти като диария или бъбречни проблеми; лекарства, които лекуват хранопровода и спират производството на киселина.

Как да промените начина си на живот, за да намалите риска от рефлукс или да намалите честотата му?

Добре е да бъдете с нормално тегло, което отговаря на ръста ви. Излишното тегло само притиска стомаха и кара киселината да нахлуе в хранопровода.

Отказването на цигарите е трудно, но също може да ви помогне да се справите с рефлукса.

Ако имате киселини по време на сън, опитайте да повдигнете главата си, докато спите. Използвайте по-висока възглавница за целта.

Стремете се да вечеряте поне три часа преди да си легнете, за да има време храната да се обработи. Важно е да дъвчете много пъти храната и да се храните бавно, наслаждавайки ѝ се.

Не консумирайте напитки и храни, които водят до рефлукс – пържени, мазни, алкохол, шоколад, лук и чесън, кофеин, доматен сос.

Не носете твърде тесни и прилепнали дрехи, защото те притискат корема и това може да доведе до получаването на киселини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно