Как да разпознаете качествените дънки на пазара?

4558
Как да разпознаете качествените дънки на пазара?
Снимка: iStock

Създадени през 19 век като работно облекло, чиято твърда и устойчива материя била изключително подходяща за целта, днес дънките са задължителен моден артикул в гардероба на модерните потребители, търсещи комфорт, съчетан с модна визия.

Дънковият плат е познат няколко века по-рано. Историята му започва през 1600 година, когато от него се изработили първите панталони на моряците в Генуа. Дънките обаче се появяват около 1900 година, когато шивачът Якоб Дейвис създава от деним първите работнически панталони за фермерите и миньорите в Америка.

Поставял и нитове около джобовете, за да бъдат по-здрави и да се избегне системното им късане от инструментите, които работниците поставяли за удобство в тях по време на работа. Платовете купувал от Леви Щраус, който записва завинаги името си в историята на модата и по-специално в тази на дънките, като заедно с Якоб през 1873 година изработват съвместна продукция – повече от 70 500 панталони и палта от деним.

Произход на името на дънките

Платът, от който се произвеждат дънките, става известен като деним от името на река Ним, в района на която тъкачи от Франция създали плат, подобен на първия дънков плат, създаден за панталоните на моряците в Генуа. “De Nimes” дава името на денима, с което този плат остава познат и до днес.

Съвременна история на дънките

Дънките естествено извървяват дълъг път от работническите панталони до модерните кокетни модели, които показват свеж младежки дух и дават усещане за свобода и сексапил. За превръщането на дънките в любимия аутфит сред тийнейджърите допринасят редица филми през 60-те години на миналия век. През 1980-та година те стават част от световната модна сцена, като едни от най-известните дизайнери ги включват в своите колекции висша мода.

И днес облеклата от деним са сред най-предпочитаните по света, но освен оригиналните брандове се появяват и редица фалшификати, които не предлагат добро качество, което поражда необходимостта предпочитащите денима да се научат да разпознават качествените дънки в търговската мрежа. Вижте как да разпознаете качествените дънки, за да не хвърляте парите си на вятъра.

Перфектният модел дънки според фигурата

Качествените дънки – ръководство за идентифициране

Качествените дънки не само са по-здрави, по-издръжливи и по-удобни, техните кройки също са по-добри, което означава, че стоят по-добре върху тялото, подчертавайки предимствата и прикривайки недостатъците на фигурата. Добрите брандове, които предлагат качествените дънки са по-склонни да инвестират в деним с перфектното качество. Как обаче да разпознаете качествените луксозни дънки от евтините им събратя, за да не заплатите цяло състояние за ментета?

1.       Тегло и дебелина на материята

Лесно може да прецените дали дънките в ръцете ви са от по-качествените, като проверите дали тежат. Качествените дънки са тежки, тъй катf денимът, от който са изработени, е плътен, здрав, дебел и съответно по-тежък. Не се тревожете, че изглеждат твърди, това бързо ще се промени, щом започнете да ги носите особено ако им приложите трик за омекотяване – накисване за кратко в гореща вода, в която е добавен мъничко оцет. Ако пък изберете „мекичките“ дънки, то имайте предвид, че правите компромис с качеството и не се спирате на най-качествените дънки.

2.       Шевове

Друг признак, по който може да разпознаете качествените дънки, са добрите, здрави, равни и прави шевове около подгъвите, джобовете и страничните също. Двойният шев и верижният сочат по-добро качество. Не се ориентирате? Леко разтегнете и дръпнете в двете противоположни посоки плата в областта на шевовете, но без да ги късате все пак. Чувате пукане по шевовете? Това не са вашите дънки, тъй като са некачествени.

Прости лайфхакове за пране на тъмни дънки без гънки и петна

3.       Дизайн

Ако дънките имат метални копчета, нитове, оригинален и интересен дизайн, най-вероятно в тях е вложено старание, свързано не само с визията, но и с качеството на плата и модела. Естествено има и интересни като дизайн имитации, но дори с просто око си личи, че са евтина конфекция за масова употреба.

4.       Цена

Не очаквайте да може да си закупите качествените дънки за без пари. Освен ако не са от аутлет на бранда или втора ръка. Във всички останали случаи ниската цена означава само едно – имитация. Но бъдете внимателни и по отношение на високата, за да не си закупите фалшиви дънки на висока цена. Проучете как изглеждат и какви са отличителните белези на дънките на даден бранд, който желаете да закупите, преди да обиколите магазините, за да знаете за какво да следите. Така ще се минимизира вероятността да си купите фалшиви дънки на висока цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com