Как да се храним по-малко, но същевременно да не сме гладни

2785
Как да се храним по-малко, но същевременно да не сме гладни
Снимка: iStock

Храненето е много важен процес за човека, защото чрез него ние набавяме на тялото си необходимите му хранителни вещества, витамини, минерали, аминокиселини и т.н. Храната е удоволствие, човек се наслаждава, когато се храни, но прекаляването с консумацията на някои храни води до покачване на килограмите, натрупването на мазнини, различни здравословни проблеми и всичко това се отразява на външния ни вид и на нашето самочувствие.

Когато спазваме определена диета, за да свалим излишните килограми, се налага да ограничим приема на определени храни поради съдържащите се в тях мазнини, захари или въглехидрати. Много хора прибягват и до по-драстични мерки, като се подлагат на гладуване, което обаче води след себе си негативни последици, свързани със забавяне на метаболизма, а оттам и нарушаване на процесите в организма и до редица здравословни проблеми.

Хранете се здравословно по време на път с тези 4 съвета

Когато пътувате, често може да се връщате с много вина, промяна в диетата, колебания в теглото и други неприятни състояния. Всичко това...

Единственото добро решение е вместо да гладувате и да се ограничавате, да намалите порциите и обема на храната. Но как да се храним по-малко и същевременно да не изпитваме глад?

Един от начините е да смените обичайните съдове , в които си сипвате храна с по-малки. Така дори чинията ви да е пълна, вие ще приемете по-малко количество храна. Хранете се бавно, защото на мозъка му е необходимо време да получи сигнал от стомаха, че вече сте  сити.

Не се хранете докато гледате телевизия или докато сте пред компютъра. Разсейвайки се с нещо друго, по време на обяд или вечеря, има вероятност да преядете, защото несъзнателно поглъщате много повече храна от необходимото.

Много от нас имат у дома си шкаф, в който държат различни сладки или солени лакомства, към които посягат от време на време. Ако и вие сте от тях, ви съветваме да се откажете от този навик или да замените вафлите и бисквити с такива, които са приготвени от алтернативни и здравословни продукти и подсладени например с мед или сушени плодове вместо със захар.

Какво е орторексия и какви са нейните симптоми

Орторексията, или "комплексът за правилно хранене" е хранителна невроза. Нейната характерна черта е манията по идеята за здравословно х...

Няма нищо по-хубаво и полезно от това, сами да приготвяте храна си, защото така ще сте сигурни какво точно има в нея. Така ще можете да контролирате и приема на мазнини, въглехидрати или захари по време на вашата диета.

Един от начините да не чувствате глад и да се храните по-малко е да консумирате повече протеини. Тях можете да си набавите чрез яйцата, месото, млечните  и бобовите продукти, рибата и ядките.

Пиенето на повече вода също е много важно, защото попаднала в стомаха, тя намалява чувството на глад и ще ви помогне да се почувствате по-сити за по-дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 храни, които НЕ трябва да ядете на закуска

Кои витамини подхранват най-добре косата?

7 тайни на перфектната пица, които само италианците знаят

7 признака, че душата ви е имала много минали животи

Как се пише: свестен или свястен?

7 от най-опасните храни

15 оригинални пожелания за младоженци

Психологията на цвета в интериора: Как различните нюанси влияят на психиката

Подходящото време за тен: 7 правила, които ще ви направят „мулатки“ и ще ви предпазят от изгаряния

Колко вида има и опасна ли е турбуленцията?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com