Как да се отървем от косопада, без да купуваме лекарства и мазила от аптеката?

20448
Как да се отървем от косопада, без да купуваме лекарства и мазила от аптеката?
Снимка: iStock

Народните средства против косопад могат да решат бързо и ефективно този проблем. Те спират и предотвратяват по-нататъшното окапване на косата, укрепват, овлажняват и подхранват отслабените къдрици, лекуват кожата, стабилизират космените фоликули.

Съществуват множество рецепти за маски, балсами, отвари, тинктури в домашни условия, чрез които да преодолеете проблемите, свързани с окосмената част на главата. Достатъчен е един курс на домашно лечение, за да видите резултата. 

Средно дневно човек губи от 50 до 100 косъма, което е прието за нормално. Но при по-голяма загуба на косми, вече можем да говорим за наличие на проблем – алопеция (прекомерен косопад). Възможните причини са многобройни, а факторите, провокиращи оплешивяването при мъже и жени, не са еднакви.

Косопад при жените

Представителките на нежния пол грижливо следят състоянието на косата си. А косопадът е сигнал, че трябва да потърсите лекар или да използвате домашно приготвени рецепти, които също може да се окажат ефикасни. Жените много рядко оплешивяват напълно, но разреждането на косата и при тях все пак е възможно.

Основните фактори за интензивността на косопада при дамите са следните.

Внезапни температурни промени.

Хормонални проблеми при бременност, след раждане, в преходни възрасти - пубертета и менопаузата.

Авитаминоза - обикновено зимно и пролетно време, когато липсват достатъчно витамини.

Прием на определени лекарства, извършване на процедури като химиотерапия, лечение с антибиотици.

Неправилно, небалансирано или ограничено хранене. Проблемите включват прекомерна консумация на въглехидрати, мазнини, захар, липса на полезни минерали и елементи.

Силен стрес, постоянно пребиваване в нервно или възбудено състояние, депресивни състояния и хронична умора.

Нарушения в ендокринната система, обикновено свързани с щитовидната жлеза.

Лошо изпълнение на салонни процедури върху косата (къдрене, боядисване, изрусяване, удължаване, сплитане на африкански плитки), както и редовно носене на стегнати „конски опашки“.

Основните врагове на буйната и гъста женска коса са депресивни състояния, стрес и нервен шок. В някои случаи силният косопад и дори начално посивяване на косата са резултат от тежък емоционален стрес.

Защо мъжете оплешивяват?

Има много причини, които водят до оплешивяване при мъжете. Основните включват следното.

Диабет.

Постоянен стрес, чести интензивни емоции, тревожност, проблеми със съня.

Неправилно или нередовно хранене. Това води до липса на витамини и минерали. Основният проблем може да се крие в рядката употреба на зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни храни. На косата вреди още прекомерната консумация на мазнини и т. нар. „бързи“ въглехидрати.

Генетични заболявания или лоша наследственост. При наличие на близки роднини с плешивост, тогава вероятността от развитие на алопеция е много висока.

Злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

Възрастови промени в организма.

Народни средства против косопад

Народни средства като отвари и настойки при загуба на коса са популярен метод на лечение. Но да се има предвид, че при наличие на сериозно заболяване само билковата отвара няма да помогне.

Ето как да спрете косопада и да се радвате на КРАСИВА КОСА

Много мъже и жени смятат косата си за своята запазена марка. Независимо как сте облечени, добре поддържаната коса и прическа ви карат д...

Фитотерапията (билколечението) предлага цял комплекс процедури при проблеми с косата. Има доста отвари (отвара е налице, когато съставките се варят) и настойки (съставките само се накисват) за преодоляване на проблема.

Коприва

Трябва да съберете млада коприва (преди цъфтеж), да нарежете ситно листата и да я залеете с вряла вода. Кисне 6 часа; използва се за миене на косата.

Резултатът ще се прояви в укрепване на корените, подсилване, възстановяване на блясъка, активна борба с пърхота.

Корени от репей

Една трета от обема на водна чаша наситнени корени се сипват в по-голям емайлиран съд. Налива се литър и половина гореща вода. Вари се 10 минути, изчаква се да се охлади.

5 хитри начина да предотвратим косопада по време на сън

Има деликатен баланс на естроген, прогестерон и тестостерон, който влияе върху здравия скалп и растежа на косата. Изследванията са дока...

Плакне се косата след всяко измиване, като с внимателен масаж се втрива в скалпа.

Подбел

Сушени листа се поставят в емайлиран съд, налива се вряла (кипяща) вода. Листата киснат 2 часа. С настойката се плакне косата.

Шишарки от хмел

1 част хмелни шишарки се заливат с 10 части вряла вода. Оставят се да киснат 24 часа. Косата се плакне с настойката, като при това се втрива с лек масаж за по-добър резултат.

Лайка

Възможно ли е косопадът да бъде причинен от това, че сме на диета и отслабваме?

Искате да отслабнете и сте започнали тренировка и диета. Вече сте забелязали положителната промяна, имате фигурата, която сте искали. Д...

Сух или свеж цвят от лайка се поставя в емайлиран съд, налива се вода и се вари 3 минути. След охлаждане се плакне косата. При това отварата леко я изсветлява!

Корени от глухарче и репей, листа от коприва

Компонентите се смесват в равни части. Налива се вряла вода и киснат 3 часа. Настойката се втрива ежедневно в кожата на главата. В резултат освен, че косопадът ще намалее, но и се получава благотворен ефект при себорея и мазна кожа.

Хмел, корени от репей и от блатен аир

2 супени лъжици шишарки от хмел се смесват със същите количества корени от репей и от блатен аир. Варят се 5-6 минути в 1 литър вода. Косата се плакне с охладената отвара, като се втрива в кожата. Процедурата прекратява косопада и засилва растежа на космите. Извършва се 3 три пъти седмично.

Внимание: спазвайте точно дозите! Претоварването на организма със специфични съставки понякога води до неприятни странични ефекти като болка, гадене и повръщане. Не се препоръчва използването на отварите и настойките за кърмачки, бременни жени и след скорошно раждане, както и за малки деца. В тези случаи е важен съветът на специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com