Как да се отървем от досадните мухи през лятото?

1727
Как да се отървем от досадните мухи през лятото?
Снимка: iStock

Всяко лято ни мъчи един и същ проблем: как да се избавим от мухите, които са неизбежна част от горещите летни дни?

Ако успеят да влязат в жилището ви, е най-добре срещу тях да използвате натурални препарати, които не замърсяват околната среда.

1. Готварски карамфил

В състава на един от импровизираните репеленти за мухи се използват карамфил и лимон. Нужни са два лимона и 25 до 50 сушени цветчета кулинарен карамфил. Разрежете лимоните на две и поставете 6 до 12 цветчета във всяка половина. Подредените по този начин лимони може да оставите върху масата.

2. Лавандулово масло

За да си приготвите домашен репелент с лавандулово масло, са ви необходими половин чаша масло, съд с капак и чист сюнгер (или кухненска гъба за чистене). Потопете сюнгера в неразредено лавандулово масло. Сетне го поставете в съд и покрийте. След 24 часа можете да махнете капака и да го поставите на такова място, където сте забелязали, че се събират мухи. Може също така да използвате масло от евкалипт или мента, за да приготвите този домашен репелент. Но за разлика от лавандуловото, тези масла е необходимо да се разреждат със спирт или вода в съотношение 1:3.

Забравете за досадните мухи като поставите ТЕЗИ растения

3. Вино

Ако оставите чаша вино на масата, бързо ще забележите мухи в нея, привлечени от миризмата на ферментация. За да се избавите от мухите, прибавяте капка от някакъв препарат за измиване на съдове във виното и поставяте тази смес близо до мястото, откъдето идват мухите. Това ще ги отблъсква.

4. Спрей с лимоново сорго (цитронела, лимонова трева)

За този спрей са нужни 10-12 капки масло от лимоново сорго, 4 с. л. топла вода и бутилка със спрей. Изсипете в бутилката маслото и топлата вода. Разклатете добре. С получената смес пръскайте врати, прозорци и други входове, откъдето влизат мухи.

5. Босилек

Босилекът е растение със силно антибактериално и антивирусно действие. Ако не можете да го засадите, купете сушени листа от босилек и ги сложете в торбичка от тензух, тюл или марля. Дръжте торбичката на място, около което мухите се събират. Можете да използвате и други растения, като: дафинов лист, мента, пелин, невен.

6. Карамфилово масло

Карамфиловото масло се прави със зехтин. За да го приготвите, са ви необходими една чаена лъжичка готварски карамфилчета и 10 чаени чаши зехтин. Смесете добре. Нанасяйте маслото върху открити плоскости винаги, когато искате да прогоните мухи и други насекоми.

Направете това и ще забравите за мухите без препарати и палки за мухи

7. Домашни самозалепващи се хартиени ленти (мухоловки)

Тъй като купените от магазина мухоловки често са покрити с токсични вещества, най-добре е да направите домашна версия. Залепващите ленти се изготвят лесно и са също така ефикасни, колкото и „купешките“. За приготвянето им са необходими следните съставки: четвърт чаша захар, половин чаша царевичен сироп, хартия, нарязана на ленти (широки приблизително 5 см), ножици, тел. Постъпва се така: нарежете ленти от хартия с ширина пет сантиметра. Пробийте дупка или две в горната част, сложете кукички, направени от телта, и закачете лентите там, където е най-вероятно да има повече мухи. После смесете царевичен сироп и захар. Намажете всяка лента с тази смес.

8. Найлонови торбички, пълни с вода

Това е доста любопитен и ефикасен начин да се избавите от мухите. Имате нужда само от чиста и прозрачна найлонова торбичка, напълнена с вода. Щом я окачите над входа, мухите вече няма да влизат в него. Причината е, че водата в торбичката им прилича на паяжина, а отраженията във водата ги дезориентират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com