Мислите, че сте в токсична връзка? Ето знаците, които трябва да търсите и какво да правите

9067
Мислите, че сте в токсична връзка? Ето знаците, които трябва да търсите и какво да правите
Снимка: iStock/Guliver

Токсичните връзки могат да повлияят негативно на цялостното ни благосъстояние, независимо дали са романтични, семейни или платонични. От фини форми на манипулация до по-откровена злоупотреба, справянето с токсичното поведение може да има трайни последици, като подкопаване на самочувствието ви, изкривяване на разбирането ви за любовта и дори да ви накара да поставите под съмнение разума си.

Ето защо е важно да разберете какво е токсична връзка, за да можете да се предпазите.

Какво прави една връзка токсична

Почти всяка връзка може да стане токсична по природа, ако основните проблеми не бъдат разрешени. Като хора, ние не сме съвършени и дори най-добре приспособеният човек може да се включи в леко токсично поведение от време на време, особено ако е подложен на значителен стрес или не е обработил минали травми.

Въпреки това, когато някой хронично се занимава с токсично поведение, той е склонен да причини значителна вреда в междуличностните си отношения.

Здравословната връзка трябва да е добавка и да ви кара да се вълнувате от други части от живота ви – приятели, семейство, работа, но когато всъщност отнема от тези неща, които трябва да ви оставят да се чувствате завършени, тогава се оказвате в токсични отношения.

Ако откриете, че се занимавате с токсично поведение повече от 20% от времето, време е да преосмислите нещата.

Признаци на токсична връзка

  • Любовно наводнение / любовно бомбардиране

Любовното бомбардиране или наводнение се случва, когато едната страна ви предлага „огромно количество време, внимание и похвала в началото на връзката ви, за да ви примами, когато в действителност не се познавате достатъчно добре, за да бъде това поведение истинско“.

След известно време похвалата ще намалее и това ще ви накара постоянно да се опитвате да „угодите на другия човек, за да се върнете към нивото на „заливане от любов“, което сте почувствали в началото.

  • Изолация

Изолацията е контролиращо поведение, при което партньорът започва да ограничава времето, което можете да имате със семейството и приятелите си, като премахва други здрави взаимоотношения от живота ви „малко по малко, докато той е единственият, който остане, карайки ви да се чувствате зависими.

Кавга след кавга: Кои зодии са остри камъни и не могат да бъдат заедно?

  • Липса на подкрепа

Дори когато възникнат конфликти, винаги трябва да се чувствате така, сякаш партньорът ви пази гърба. Докато връзката ви расте, вие трябва да можете да разбирате нуждите на другия и да знаете, че трябва да се чувствате подкрепени, за да предложите подкрепа в замяна. Ако чувствате липса тук, това може да е ранен признак на токсична връзка.

  • Проблеми с комуникацията

Откритата и честна комуникация е необходима във всички здрави взаимоотношения.  Въпреки това, най-често срещаните стилове на комуникация са пасивни, пасивно-агресивни или настоятелни – нито един от тях не позволява откритост, яснота или уязвимост в трудни ситуации.

Избягването на проблеми, свеждането до минимум на темите, които другият човек смята за важни, и вербалната или физическа агресия са признаци, че връзката е в токсична зона.

  • Взаимно уважение

Здравите отношения също се нуждаят от взаимно уважение между двете страни. Когато хората в една връзка се чувстват сигурни и удобни, изразявайки своите граници и могат да следват исканията на другия за граници, връзката е здрава.

Въпреки това, ако индивидите в рамките на една връзка се чувстват несигурни, изразявайки своите граници или исканията им за граници постоянно са нарушавани въпреки многократните опити да изразят нуждите си, тогава трябва да се оцени токсичността на връзката.

  • Проблеми с контрола

Друг знак, че динамиката ви може да не е здрава, са проблемите с контрола. Това може да се случи, когато единит във връзката взема решения без съгласието на другия като например прекалено доминиращо поведение, несподеляне на информация за разходи или договори или преминаване на сексуални граници.

  • Пасивна агресия

Пасивно-агресивното поведение е знак, че една връзка става (или може да стане) токсична, това също е форма на емоционално насилие.

Пасивно-агресивната връзка е тази, в която един или всички участници не комуникират или действат по директен начин, за да задоволят нуждите си. Вместо това пасивно-агресивният човек тайно манипулира ситуациите по различни начини, за да постигне целите си.

  • Емоционално насилие

Емоционалното насилие може да бъде трудно за незабавно идентифициране. Ако насилникът е много умел да бъде обиден, той може да бъде сдържан по природа, „любезно“ критичен или като цяло да обижда другия човек по фини, трудни за забелязване начини, които карат малтретирания да се чувства неудобно и да се чуди защо взаимодействията изглеждат толкова трудни и болезнени.

  • Липса на личностно израстване

Партньорите трябва да се насърчават взаимно да се развиват. Когато единият или двамата партньори не могат да преследват собствените си интереси и цели, това може да е сигнал за токсична динамика.

  • Недоверие

Понякога се очаква да се усеща ревност и несигурност, но когато такива чувства подхранват партньорство и са без доверие, основата на връзката вече не е стабилна.

4 връзки, които могат да съсипят живота ви

Как да се справим с токсична връзка

Първата стъпка в справянето с токсична връзка от всякакъв вид е да разпознаете признаците и да можете да я видите такава, каквато е. Всички гореспоменати знаци са червени флагове, за които трябва да внимавате.

Важно е да се опитате да не лъжете себе си и да не отричате истинността на настоящата си реалност. След като сте направили това, помислете за поставяне на граници на любовта към себе си и грижата за себе си. Можете да излезете от стаята, да напуснете къщата или просто да не позволите на човека да ви малтретира.

Ако сте се опитвали да поставите граници и сте се застъпвали за нуждите си отново и отново и нищо не се е променило, тогава може би е най-добре да прекъснете всички връзки. През това време можете да достигнете до семейството и приятелите, които могат да осигурят емоционална подкрепа и насоки в безопасна среда. Можете да намерите терапевт, който може да ви помогне да обработите емоциите си, да се излекувате от токсичното преживяване и да възстановите самочувствието си.

Независимо дали токсичната връзка в живота ви е романтична, платонична или в собственото ви семейство, тези нездравословни динамики могат да окажат голямо влияние върху това как се чувствате със себе си и вашето благосъстояние като цяло. Здравите взаимоотношения трябва да бъдат източник на радост и любов в живота ни и всичко по-малко не си струва цената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...