Как да се уверите, че купувате качествен зехтин?

15482
Как да се уверите, че купувате качествен зехтин?
Снимка: iStock

Оказва се, че трябва да знаете някои подробности при избора и закупуването на най-добрия зехтин.

Като начало е добре да разберете какво е значението на термина „екстра върджин“, който често се свързва със зехтина. Всъщност това означава, че се маслото от маслини се обработва само механично и не се използват топлина или химикали. Това е студено пресован зехтин, което е гаранция за най-високо качество с най-добър вкус. Ако на етикета пише само зехтин, има вероятност да е рафиниран или обработен. Екстра върджин зехтинът има свойството да запази повечето от антиоксидантните си свойства дори при нагряване в процеса на готвене. Но това не е единствената характеристика, за която трябва да внимавате.

Тип бутилка

Враговете на зехтина са светлината, топлината и въздуха. Изберете тъмна бутилка, за да сте сигурни в качеството на продукта. Съхранявайте на тъмно и прохладно място, без достъп на слънчева светлина. Ако на бутилката пише само зехтин, има вероятност да е рафиниран или обработен. Обърнете внимание и на FFA (свободна мастна киселинност), ако стойностите са ниски, това е знак за добро качество.

Тайната на перфектното подхранване на мушкатото и здравеца е в няколко капки ЗЕХТИН

Вкус

Ако имате възможност да тествате зехтин, преди да го купите, направете го. Ако маслото е прясно, трябва да има вкус на пресни маслини, ако е престояло дълго време, ще има вкус на гранясали орехи. Вкусът на горчивина или дори пикантност е добър знак, тъй като това е един от индикаторите, че маслото е богато на феноли и полифеноли. Пикантността в гърлото и горчивината са характеристики на по-зелените масла, а те показват наличието на феноли.

Потърсете на етикета името на производителя  

По правило повечето от най-висококачествените масла посочват конкретен производител. Ако не можете да намерите такъв върху етикета, не го купувайте. Обърнете внимание и за сертификати, които показват, че даден зехтин е произведено в конкретен регион, използвайки традиционни производствени методи.

Ето какво правят в скъпите ресторанти, за да може евтиното КАФЕ да изглежда качествено

Цветът не е важен

Много хора се притесняват от разнообразието от цветове - от светло до тъмно зелено - но те в никакъв случай не са индикатор за качество, а зависят от сорта на маслините.

Срок на годност

За разлика от виното и сиренето, зехтинът не се подобрява с възрастта. Като цяло маслото е най-добро в рамките на две години след производството му, така че потърсете върху етикет срока на годност.

Зехтинът е полезна и здравословна храна, когато използвате качествен и чист продукт. Можете да го използвате в суров вид или за готвене. Зехтинът съдържа антиоксидантни съединения, които могат да се борят със свободните радикали, както и съединения, които противодействат на рака. Проучванията показват, че зехтинът може да предпази от сърдечно-съдови заболявания и да намали LDL холестерола, което го прави здравословна диетична мазнина за поддържане на цялостното ви благосъстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно