Как да се възстановим след преяждане и прекомерна употреба на алкохол

14105
Как да се възстановим след преяждане и прекомерна употреба на алкохол
Снимка: Roberta Radini / Pixabay

Празничните трапези, вкусната храна, безкрайните вечери, шампанското, което препълва чашите – всички тези сладки, вкусни, приятни моменти, удоволствието от обилното хранене и препиването имат своята цена, когато продължат няколко дни. А зимните празници са дълги…

Вероятно още в началото на януари ще се чувствате изтощени, с липса на тонус, подпухнали, с подут корем и нетрудоспособни, въпреки че сте почивали. Прекомерната употреба на храна и алкохол  оказват негативно влияние върху здравето, красотата и фината талия, което налага да намерите най-добрия начин да се възстановите след безкрайните трапези и пълните чаши.

Лекари разбиха митове за най-добрите средства срещу махмурлук

Британски лекари разсеяха редица митове за най-добрите средства срещу махмурлук и назоваха тези, които ще помогнат след прекомерна конс...

Как да се възстановите след преяждане?

Преяли сте? Навярно ви е тежко, кръвното е повишено и наблюдавате стягане в сърцето, подут корем, киселини. Това е нормална реакция на тялото, след като е получило твърде много и тежка храна. Злоупотребата с мазни, тлъсти храни е възможно да доведе до жлъчни и бъбречни кризи. Как да си помогнете? Като за начало преустановете безразборното хранене и пропуснете тежката закуска в деня след преяждането.

Наблегнете на плодовете и зеленчуците – те ще ви хидратират и ще снабдят тялото с важни витамини и минерали, които да помогнат във възстановяването, но не залитайте към тежки диети – това само ще влоши състоянието. Ограничете консумацията на мазни, тестени и сладки изделия до 0 поне за няколко дни. Заменете безалкохолните напитки и сокове с чай от мента, който облекчава стомашни проблеми, гадене и спазми и сложете малко смелен кориандър в него. Не пропускайте движението – то е важно, за да ви олекне и да се почувствате по-добре. Визираме кратка разходка на чист въздух, а не тежести в залата, които биха затруднили още повече работата на тялото ви.

Как да се възстановите след препиване?

7 храни, които помагат при тежък махмурлук

Сутрин сте ужасно жадни и още по-лошо, че не искате да ходите на работа. Но шефовете не се интересуват дали седмият коктейл в клуба е б...

Приемът на големи количества алкохол води до махмурлук на следващия ден. Системният прием в продължение на няколко празнични дни причинява силно главоболие, проблеми с функционирането на множество органи и системи, тежка дехидратация. За да си помогнете, пийте повече течности – вода, бульон, зелева чорба, прясно изцедени сокове, фреш, чай.

Прибавете няколко лъжчики мед към чая. Медът помага за изчистване от токсините, ускорява разграждането на алкохола и превръща токсичните субстанции в безвредни продукти. Пропуснете кафето поне в началото на деня – то дехидратира допълнително. Може да си позволите чаша от освежаващата напитка късно след обяд и едва след като се хидратирате. Консумирайте цитрусови плодове и най-вече мандарини и лимони.

Витамин С ще ви помогне да се възстановите, тъй като е мощен антиоксидант. Тези плодове ще ви освежат и ще премахнат дискомфорта в устата и стомаха ви. Важно е и да възстановите водно-солния баланс, като за целта ще ви помогне соленият айран. Осигурете си почивка и няколко часа сън повече. Ако имате силно главоболие, може да вземете таблетка, но една, не цяла шепа, тъй като черният ви дроб е и без това натоварен да обработва изпитите чашки с алкохол. И най-вече – не изтрезнявайте с бира, това може да доведе до следващ запой.

 

Забранените храни при махмурлук

Сигурно всеки народ, да не кажем - всеки човек, разполага със собствени рецепти за борба с махмурлука. Все пак експертите са избрали ня...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно