Как да спим 8 часа само за 4?

7445
Как да спим 8 часа само за 4?
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

Със сигурност много от вас някога са си задавали въпроса: възможно ли е да спим по-малко от 8 часа?

Напоследък се популяризират фигури от типа на енергичния и харизматичен бизнесмен-супермен, който лесно се справя с всичко. Сред неговите качества има едно, което крие доста съмнения и противоречия: ограничено време за сън. Според това схващане, активните личности си лягат много късно и стават много рано.

Ето какво съветва по въпроса д-р Гонзало Рамиреш.

Медицинската наука изрично съветва да спите не по-малко от необходимото, за да работите пълноценно, да имате по-добро здраве и да избягвате уязвимостите във всеки един житейски аспект. Въпреки това, ако спешно ви се налага да спите възможно най-малко и затова искате да откриете как да спите 4 или 6 часа, а да се чувствате отпочинали като за 8, ето някои съвети за такъв временен – да подчертаем: временен!, режим.

1. Намалете гледането на телевизия

И не само телевизия: ограничете употребата на други електронни устройства, особено късно следобед и най-вече след вечеря. Според експерти навременното изключване на телевизора ще ви помогне да починете по-добре, да подобрите настроението си, да се наслаждавате повече на храната или просто да постигнете по-лесно състояние на релаксация. Благодарение на това няма да ви е толкова трудно да спите и следователно ще спестите време, без да губите часовете на качествена почивка.

Спането с отворена уста при възрастни може да доведе до следните проблеми

2. Яжте по-малко въглехидрати

Въглехидратите, присъстващи в продукти като захар и захарни изделия, хляб, чипс и др. действат като индуктори на сънливост, когато се абсорбират от нашия мозък. Точно поради тази причина трябва да контролираме консумацията на въглехидрати, като намалим присъствието им в менюто си (без да ги елиминираме съвсем) - така ще бъдем по-свежи и енергични.

3. Намалете деловите си срещи

Въпреки че тази точка зависи много от вида работа, която всеки има, твърде многото срещи могат да причинят непроизводителност и енергийни проблеми. Трябва да избягваме, доколкото е възможно, провеждането на прекалено много срещи, за да изразходваме по-малко енергия и да не се налага да спим повече, за да възстановяваме силите си.

4. Определете си време за сън

Ключът към добрата почивка не е толкова във времето, което прекарваме в леглото, а в това да имаме график, който ни позволява да почиваме по-ефективно. Установявайки график, вие ще помогнете на организма си да запамети кога трябва да почива и няма да губите много време в напразни опити да заспите.

Вредно ли е да спите на лявата си страна?

5. Ако ви свърши енергията, се реорганизирайте

Ако сте от тези, които спят малко, със сигурност през деня ще откриете у себе си спад на енергията или, както казват в „Междузвездни войни“ - „срив в Силата“. За да избегнете това, винаги реорганизирайте задачите си, доколкото е възможно. Изпълнението на по-лесни или по-приятни задачи, когато се чувстваме без енергия, и оставянето на по-трудните за моменти на върхова енергия, ще ни улесни. Ако тази реорганизация не помага, може би е време да намалите темпото и да се научите да спите повече.

6. Намерете своята мотивация

Без основателни причини, които да ни тласкат напред, всичко винаги ще бъде по-трудно. Трябва да открием необходимата мотивация за справяне с проблемите. Така часовете, в които спим, ще ни зареждат с желание да продължим напред в новия ден.

Следвайки горните съвети, може да успеете да спите 4 часа като за 8. Но, ако сте очаквали с някаква магическа формула да постигнете това, ще се разочаровате. И помнете: дори да влезете в такъв режим на сън, той е само временен, за кратко – максимум 3-4 дни. Нормалният сън на зрелия човек си остава с 8-часова продължителност.

Внимание! Тази статия е само информативна, а не препоръчителна. Винаги търсете компетентен медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com