Как да спрем да гризем ноктите си?

1034
Как да спрем да гризем ноктите си?
Снимка: iStock/Guliver

Отвратителен навик, който за съжаление засяга доста от хората и все по-малки дечица придобиват този маниер, най-вече от родителите си. Важно е да се отбележи, че гризането на нокти е вредно не само за самите нокти, защото ги изкривява и загрубява кожичките около тях, а и за целия организъм, предвид че с гризането се поглъщат всички микроби, които може да са под ноктите, а те изобщо не са малко. Има начини, чрез които може да се отървете от този отвратителен навик:

1. "Горчив" лак

Има т.нар. горчив лак на пазара, който може да се намери в почти всяка аптека или дрогерия. Самият лак е прозрачен и образува тънък филм върху нокътя след полагането му, което остава усещане, че няма нищо върху него. Има неприятен горчив вкус, който особено при децата е ефективен. При възрастни се среща адаптиране към горчивината и е възможно да няма такава ефективност.

Още: Как само със сода бикарбонат ще премахнем гъбичките по ноктите?

2. Лепенки на пръстите

С лепенки за рани върху пръстите си напомняте всеки път, че не трябва да се гризе, защото в крайна сметка никой не иска да вкара лейкопласт в устата си. Да, има леко усещане за стил „Майкъл Джексън“, но ако работи – какво значение има? Важно е да се отървете от този отвратителен навик. Честото напомняне с лепенките, всъщност разсейва самия навик.

3. Хоби

Може да измислите занимателно за ръцете хоби – плетене, шиене, пъзел, рисуване. Всичко, което ще накара ръцете ви да са пред вас и да не влизат несъзнателно в устата. В този ред на мисли – гледането на филми е най-лошото занимание за любителите на гризане на нокти, защото често улисани във филма, изобщо не усещат, че са си налапали ръцете. Ако искате да гледате филм, то е добре да си налепите пръстите с лейкопласт, за да се подсещате.

Още: Кои хора най-често си гризат НОКТИТЕ?

4. Перфектен маникюр

Посещението при маникюрист има особено влияние, защото ще изчисти ноктите и кожичките до край, а и прилежният външен вид ще ви даде стимулация да не промяняте това. Добре изрязаните и оформени нокти и кожички са необходими, за да може да има траен ефект.

5. Ръкавици

Ако сте от тези хора, чиито интереси след дълъг работен ден са четене на книга и гледане на филм, то може и да използвате обикновени силиконови ръкавици (за повече удобство), за да се подсещате да не пипате ръцете си. Определено не е най-удачен вариант, предвид че повечето смарфони се отключват с пръстов отпечатък, а и би било леко странно да изглеждате сякаш ще влизате за операция на семейната вечеря, но ако сработи – важен е крайният резултат.

Още: Доказано: Гризането на ноктите може да бъде полезно за здравето

Трябва да се отбележи, че като всеки вреден навик, гризането на ноктите може да се възвърне даже и при хора, които са спрели с години. Упорство и спокойствие са ключът към спирането напълно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com