Как само със сода бикарбонат ще премахнем гъбичките по ноктите?

30597
Как само със сода бикарбонат ще премахнем гъбичките по ноктите?
Снимка: iStock

Гъбичките по ноктите са проблем, който далеч не е просто козметичен. Реално това е инфекция с всички рискове и притеснителни симптоми, сред които дори болка. Гъбичната инфекция в тежка и напреднала форма води до удебеляване на ноктите, които стават не просто болезнени, но и изключително трудни за поддържане – изрязване, изпиляване, а това налага лечение на проблема с помощта на медицината и лекар.

Единични заболели нокти в лека форма, които не ви притесняват особено, може да третирате със средства от народната аптека. В нашия случай – от кухненския шкаф. При леките форми сода бикарбонат за гъбичките по ноктите се оказва напълно достатъчна за ефективно въздействие.

И все пак – гъбичната инфекция е изключително упорита, трудно се поддава на лечение, рецидивите не са изключение, което прави превенцията и профилактиката по-добрият избор от лечението, която профилактика обаче е възможна, ако знаете каква е причината за поява на гъбичките по ноктите. Ранното и ефективно лечение пък е възможно само ако съумеете да разпознаете симптомите на гъбичната инфекция, преди да е станало късно.

Симптоми на гъбична инфекция

Основните симптоми, които се проявяват при гъбична инфекция, могат да бъдат с различен интензивност и обикновено включват един или няколко от следните:

-          удебелени нокти, което е и болезнено състояние,

-          обезцветяване на ноктите,

-          чупливи, ронливи нокти, които често се бъркат със слаби нокти или липса на определени витамини, а реално са резултат от гъбична инфекция,

-          деформирани нокти,

-          нокти, отделени от нокътното легло,

-          неприятна и отблъскваща миризма – симптом, който касае по-скоро краката и най-вече гъбички по кожата им, а не само по ноктите на краката.

Преборете досадните гъбички по ноктите с този СУПЕР метод

Причини и рискови фактори за поява на гъбички на ноктите

Основната причина са гъбички естествено, но плесен и бактерии също не е изключено да причинят гъбична инфекция на ноктите. Известно е и че гъбичната инфекция на стъпалото може да получите от гъбички по ноктите, както и обратното – ако страдате от гъбична инфекция на кожата на краката и не предприемете необходимите мерки, може да се стигне до заразяване и на ноктите.

С гъбички може да се заразите напълно неочаквано за вас, без дори да може да идентифицирате по-късно причинителя – подове, басейни, вани, общи чехли, навика да ходите боси в спортни зали и прочие обществени места представляват риск. За щастие, не всеки, който ходи бос на обществено място е застрашен или задължително ще „хване“ гъбички, дори да са налични в средата.

На по-висок риск от заразяване са изложени хората с отслабена имунна система, тези в напреднала възраст, носещите тесни обувки, хората, чиито крака активно се изпотяват, както и тези, които имат нараняване на кожата или ноктите било то и леко, или кожно заболяване, което засяга ноктите като псориазис. Особен риск представляват гъбичките за хората с диабет и проблеми с кръвообращението, при които е и по-висок самият риск от заразяване.

Сода бикарбонат за гъбичките по ноктите – вижте как

Въпреки че съвременната медицина предлага различни средства и методи за лечение, старите народни рецепти също са ефективни особено в леките случаи. При тежките се използват специални мазила за нокти, орални медикаменти и дори премахване на ноктите, за да могат да израснат здрави такива.

Често дори това лечение не помага и гъбичките се завръщат. Ако не ви помогне сода бикарбонат за гъбичките по ноктите, то със сигурност няма да навреди, така че преди да се мажете със скъпи лекарства или да приемате такива през устата, както и преди да посегнете на  ноктите си и да се подложите на изваждането им, вижте как да използвате содата от кухнята ви за здравето и красотата на краката и ноктите си.

Еврика: как се отървах от гъбички по ноктите!

Тайната на сода бикарбонат за гъбичките по ноктите се крие в нейните абсорбиращи свойства. Тя идеално изпива буквално влагата, като по този начин премахва любимата среда за живот на гъбичките. Направете от сода за хляб и вода гъста каша и нанесете директно върху заразения нокът на крака за около 15 минути. Изплакнете и повторете 3-4 пъти на ден. Определено трябва да отделите време, както и да проявите постоянство, за да се случат нещата. Въпреки че е доказано, че това домашно лекарство намалява растежа на гъбичките, то не ги премахва напълно – факт, който следва да имате предвид, за да не очаквате чудеса, ако прилагате само този метод.

Какви други народни средства се считат за ефективни?

Естествено, че е възможно содата да не помогне. Все пак говорим за народна медицина и е вероятно да не действа на всички по еднакъв начин. Средство, от което други са доволни, може да се окаже напълно неефективно при вас. Така че може да пробвате няколко, за да откриете своето. Сред тези средства са:

  • маслото от чаено дърво или мента, които са популярни със своите антибактериални свойства,
  • чесънът, който следва да се нанася върху самия нокът,
  • екстракт от змийски корен и др.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com