Как да спрем да ядем, когато сме под стрес?

2371
Как да спрем да ядем, когато сме под стрес?
Снимка: iStock/Guliver

Повишеното желание да посегнем към храната в стресови ситуации е отговор на организма на емоциите, които ни движат в момента. То се характеризира с това, че ядем, когато не сме гладни. Често ядем повече и по-бързо от обикновено. Как да спрем порочния кръг на стресовото хранене? Вижте няколко полезни съвета.

Причини за стрес и емоционално преяждане

Изследванията на учените показват, че подходът към храненето в зряла възраст е тясно свързан с ранните години на детството и дори с бебешката възраст. Именно тогава родителите и възпитателите успокояват плача със специално приготвена храна. 
По този начин храната се е асоциирала с нещо приятно и релаксиращо. Моделът се развива през годините, като еволюира до даване на любими лакомства в замяна на добри оценки и постижения в училище.

На пръв поглед в това няма нищо лошо. Храната се превръща в удоволствие и средство за подобряване на настроението.

Оказва се обаче, че това може да има и своите отрицателни ефекти. Основният от тях е стресовото хранене, причинено от неконтролируема реакция на проблеми, тъга и трудни моменти. В моменти на слабост защитните механизми на организма се потискат, което го прави по-податлив на автоматизми и познати решения. 

Може ли стресът да ви разболее?

Струва си да се подчертае, че храненето при стрес е само страничен ефект, а не пряка причина за проблемите. Добре е да започнем с анализ на това към какви храни посягаме в стресови ситуации. Изключително важно е да се разбере, че стресът не означава автоматично чувство на глад. 

Всъщност това е чисто интерпретация и реакция на организма на трудните моменти. Най-здравословното решение, което може да замени стреса и емоционалното преяждане, е физическата активност в най-широк смисъл. 

Дългите разходки в гората, излизането навън, танците, отборните спортове или карането на колело могат ефективно да отвлекат вниманието ви от сигналите, които мозъкът ви изпраща. Те не само ще помогнат да се отмени желанието за похапване, но и ще се превърнат в засилено отделяне на ендорфини, което от своя страна ще подобри настроението ви.

Какви други стъпки можем да предприемем, за да се справим с претоварването със стрес?

Повишаване на осведомеността

Първата стъпка към премахването на този нездравословен навик е да осъзнаете стимулите или ситуациите, които го предизвикват. Добра идея е да отделите малко време и да запишете моментите, в които започвате да се претоварвате от стреса. Следващия път, когато почувствате желание да ядете, въпреки че не сте гладни, можете да се върнете към записките си и да разберете каква емоция е предизвикала реакцията. С течение на времето ще бъде по-лесно да разпознаете модела и да го съпоставите с начините да избегнете похапването като утеха.

Лекар: Това са най-ефикасните 8 начина за борба със стреса

Дневник на глада

Започнете да водите дневник на храненията си. Използвайте за целта обикновена тетрадка или смартфон. Така ще разберете по кое време и при какви обстоятелства най-често се чувствате гладни. Този навик ще се превърне и в по-добро планиране на храната, което ще ви помогне да избегнете купуването на нездравословни закуски и ще бъде възможност да спестите пари. Ако научите за собствените си модели на хранене, следващия път ще ви е по-лесно да различавате истинския глад от нездравословна телесна реакция.

Опитайте се да сядате на масата за хранене в редовни часове. Предварителното планиране на конкретни ястия за закуска, обяд и вечеря ще ви предпази от това да изядете каквото и да било, само защото се чувствате толкова притиснати. Редовността елиминира физиологичния глад, който в комбинация с емоциите и стреса затруднява правилния и здравословен избор на храна.

Охладете се за известно време

Стресовата ситуация предизвиква незабавно чувство на глад? Вместо рефлекторно да посягате към любимата си закуска, опитайте се да си поемете дъх и да отделите малко време, за да се охладите. Отделете няколко минути, за да съберете мислите си, да планирате следващите си стъпки или да пуснете любимата си музика. Ако след това все още ви се яде - пригответе си храна и й се насладете без чувство за вина. 

Какво е стрес - симптоми и ефекти върху тялото

Хидратиране и достатъчно сън

Дехидратацията и умората са най-честите причини за засилено чувство на глад и желание да посегнете към нещо за ядене. Лошата хигиена на съня също така прави тялото по-склонно да поиска доза захар, която да му даде енергиен тласък. 

Оставането до късно през нощта пред телевизора или разглеждането на социалните медии може да доведе до повишени нива на стрес на следващия ден. 

Това ще допринесе за задълбочаване на навика за похапване. Опитайте се да определите часове, в които да ставате и да си лягате. Също така не забравяйте често да хидратирате тялото си. Често само това е достатъчно, за да премахнете желанието да посегнете към закуска.

Дръжте устата си заета

Трудните и непоносими ситуации автоматично ни насочват към желанието да намерим бързо решение. Намирането на решение не отнема много време. То може да се намери у дома или на рафта в супермаркета под формата на любимия ви шоколад, пръчици или шоколадово блокче. 

Ако искате да се отървете от навика да заглушавате емоциите си с храна, добра идея е да замените закуските с дъвки или топъл чай.  Настойките от хмел, маточина или лайка са истински съкровища на природата. Те успокояват и успокояват разбърканите нерви. Ако държите устата си заета с гореща напитка, ще съсредоточите мислите си и ще се откъснете от желанието да ядете често.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com