Как да съхраним авокадото свежо

6425
Как да съхраним авокадото свежо
Снимка: Pixabay

Ако някога сте правили гуакамоле или просто ви се е налагало да запазите част от вече нарязаното авокадо за по-късно ползване, сигурно ви е направила впечатление склонността на този иначе прекрасен плод да потъмнява, след като веднъж е бил разрязан.

Тази негова склонност се дължи на факта, че то е особено податливо на окисление. Това, от своя страна, се дължи на факта, че в него се съдържа ензимът полифенол оксидаза. Когато месото на плода влезе в контакт с кислород, той реагира с въпросното съединение и това води до неизбежно и скоропостижно потъмняване. Впоследствие повърхността става лигава и спокойно можете да изхвърлите авокадото и да се тръшкате, че не сте го вкарали в употреба по-рано.

Ето защо е важно, ако ще оставяте част от авокадо "за после", да я оставите във възможно най-цялостен вид. Най-добрият вариант за съхранение е половин плод с костилката, която ще възпрепятства достъпа на кислород до една голяма част от повърхността му. Поради тази причина много често месото под костилката е значително по-зелено и свежо от месото в периферията, което потъмнява много по-скоро. Как да защитим него обаче?

Три есенни салати, които укрепват имунитета

Ако крем супите и тежките ястия са ви омръзнали, можете да разнообразите храненето си с нещо свежо, диетично и много лесно за приготвян...

Обичайното решение, до което прибягват много домакини, е опаковането на плода в найлоново фолио. Работата е там, че освен ако не разполагате с машина за вакуумиране, този метод не изолира напълно плода, а понякога дори води до неговото още по-бързо разваляне.

Другото решение, което е малко по-научно, е покриването на разрязаната повърхност с лимонов сок (или витамин С на прах), които действат като антиоксиданти и наистина могат да противостоят на действието на кислорода... за известно време. Някои от вас обаче може би не искат да си подкиселяват авокадото обаче. За тях имаме трети вариант.

Поставете половинката в стъклена или пластмасова кутия в капак и заедно с нея поставете обелена четвъртинка лук. Покрийте с капака и приберете кутията в хладилника, докато назрее моментът за употреба.

Рецепта на деня: Пълнено авокадо с калмари

Калмарите са разред главоноги мекотели. Имат 8 къси и 2 по-дълги пипала, всички със смукала по тях. Дълбоководните видове имат п...

Звучи невероятно, но по този начин можете да си спечелите 2-3 дни спокойствие. Тази магия се дължи на серните съединения, които парчето лук изпуска в кутията - същите, които ви карат да ревете като малко момиченце, докато го режете. В случая те действат като консервант, а най-хубавото е, че авокадото не попива никаква миризма.

Ако ли пък искате да запазите свежестта на гуакамолето, което сте направили току-що и ще сервирате чак след няколко часа, просто покрийте повърхността му с нарязания лук, който ще разбъркате вътре непосредствено преди да седнете на масата.

източник: kulinar.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com