Как да съхраним обувките си за по-дълго време

935
Как да съхраним обувките си за по-дълго време
Снимка: iStock

Обувките са неразделна част от ежедневието ни, заедно с дрехите. И ако дрехите можем да пуснем в пералнята и с това да приключи почистването им, то при обувките не е точно така. Те изискват повече време и усилия, за да бъдат почистени и съхранени правилно. Затова в следващите редове ще ви посочим няколко съвета, които можете да приложите, за да запазите обувките си за по-дълго време като нови.

Не мислете, че трябва да боядисвате обувките си при всяко ваше излизане. Да, те наистина изглеждат по-добре по този начин, но така се наслоява боя. Тази боя става суха и след това се напуква. Така и обувките се развалят и не стават за нови.

Защо да потъркате обувките с мокра кърпа, преди да ги купите?

Преди време хората избягваха да купуват обувки, които не са изработени от естествен материал. Те много лесно съумяваха да разпознаят ка...

Почиствайте летните си обувки преди идването на зимата и обратното. След това ги сложете в кутии. Задължително е да ги почистите, преди да ги приберете, защото така не позволявате на мръсотията да се наслои и съответно да стане част от обувката.

Когато времето е кално, винаги почиствайте обувките от калта. Ако имате домашни любимци, то това е напълно задължително. С калта можете да пренесете различни бактерии и болести. Затова, когато се приберете, отидете направо в банята, за да ги почистите.

Ако навън е валяло, когато сте се прибрали, то избършете обувките със сух парцал и ги сложете на калъп. Ако нямате такива, то ги натъпчете с вестници или друга непотребна хартия. Важно е да го направите, защото при изсъхването си, те ще променят формата си. Може това да не се случи с първото намокряне, но ще го забележите в последствие.

Ако носите цветни обувки, а не в класическите тъмни цветове, то е добре, преди да ги боядисате, да ги почистите от петна. Това става много леко с помощта на сок от лук. Изцедете го и след това използвайте памук за почистването на обувките.

17 трика, които държат дрехите и обувките в перфектно състояние

Писнало ли ви е да усещате неприятна миризма от обувки или дрехи? Опитвате се да ги премахнете и това става временно. Има обаче начини ...

Бъдете особено старателни при съхраняването на лачените обувки, защото лесно могат да се напукат. При съхранението им използвайте мека хартия и ги приберете в кутия. Така ще ги запазите за по-дълго време.

Ако усетите, че обувките ви миришат лошо, то можете да ги поръсите със сода за хляб. Оставете ги така за 12 часа и след това изтръскайте. При скърцането на подметките ги натъркайте с малко масло или олио. Разбира се, не ходете с тях у дома, а ги обуйте директно навън. Така няма да се наложи да чистите цялата къща из основи.

С тези съвети ще можете да запазите обувките си по-дълго време и съответно да имате какво до обуете за всеки повод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com