Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да съхраним обувките си за по-дълго време

26 май 2022, 12:00 часа

Обувките са неразделна част от ежедневието ни, заедно с дрехите. И ако дрехите можем да пуснем в пералнята и с това да приключи почистването им, то при обувките не е точно така. Те изискват повече време и усилия, за да бъдат почистени и съхранени правилно. Затова в следващите редове ще ви посочим няколко съвета, които можете да приложите, за да запазите обувките си за по-дълго време като нови.

Не мислете, че трябва да боядисвате обувките си при всяко ваше излизане. Да, те наистина изглеждат по-добре по този начин, но така се наслоява боя. Тази боя става суха и след това се напуква. Така и обувките се развалят и не стават за нови.

Почиствайте летните си обувки преди идването на зимата и обратното. След това ги сложете в кутии. Задължително е да ги почистите, преди да ги приберете, защото така не позволявате на мръсотията да се наслои и съответно да стане част от обувката.

Когато времето е кално, винаги почиствайте обувките от калта. Ако имате домашни любимци, то това е напълно задължително. С калта можете да пренесете различни бактерии и болести. Затова, когато се приберете, отидете направо в банята, за да ги почистите.

Ако навън е валяло, когато сте се прибрали, то избършете обувките със сух парцал и ги сложете на калъп. Ако нямате такива, то ги натъпчете с вестници или друга непотребна хартия. Важно е да го направите, защото при изсъхването си, те ще променят формата си. Може това да не се случи с първото намокряне, но ще го забележите в последствие.

Ако носите цветни обувки, а не в класическите тъмни цветове, то е добре, преди да ги боядисате, да ги почистите от петна. Това става много леко с помощта на сок от лук. Изцедете го и след това използвайте памук за почистването на обувките.

Бъдете особено старателни при съхраняването на лачените обувки, защото лесно могат да се напукат. При съхранението им използвайте мека хартия и ги приберете в кутия. Така ще ги запазите за по-дълго време.

Ако усетите, че обувките ви миришат лошо, то можете да ги поръсите със сода за хляб. Оставете ги така за 12 часа и след това изтръскайте. При скърцането на подметките ги натъркайте с малко масло или олио. Разбира се, не ходете с тях у дома, а ги обуйте директно навън. Така няма да се наложи да чистите цялата къща из основи.

С тези съвети ще можете да запазите обувките си по-дълго време и съответно да имате какво до обуете за всеки повод.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес