Как да удължите срока на годност за варените яйца?

11374
Как да удължите срока на годност за варените яйца?
Снимка: tamanna_rumee / Pixabay

Изберете най-пресните яйца, които са на по-малко от седмица. Такова яйце се счита за диетично за седем дни, след което престава да бъде диетично и става трапезно. 

Температура на съхранение. Суровите яйца трябва да се съхраняват само в хладилник, тъй като бактериите салмонела не се размножават при температури под 6°C. Освен това, ако планирате да съхранявате сурови или варени яйца за дълго време, тогава е по-добре да ги поставите не на вратата на хладилника, където температурата се променя при всяко отваряне, а дълбоко в хладилното отделение.

Целостта на черупката. Ако черупката на сурово яйце е повредена, то трябва да се сготви възможно най-скоро. Невъзможно е такъв продукт да се съхранява повече от няколко часа. Препоръчително е да изядете варено яйце с напукана черупка в рамките на един ден.

КАК ДА СВАРИМ ЯЙЦАТА, ЗА ДА СЕ СЪХРАНЯТ ПО-ДЪЛГО?

Черупката предпазва съдържанието на яйцата, следователно, за да се съхраняват по-дълго, е необходимо да се избягва появата на пукнатини по време на готвене. Няколко прости правила ще ви помогнат да сварите яйцата правилно.

Яжте по 2 твърдо сварени яйца на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

Извадете яйцата от хладилника около половин час преди готвене, за да достигнат стайна температура. В този случай черупката няма да се спука.

Сварете яйцата на слаб огън. Интензивно кипящата вода е друг фактор, който може да причини напукване на черупката.

Дръжте яйцата във вряща вода за 5-8 минути. Това е достатъчно, за да сготвите твърдо сварено яйце. По-дългото варене на яйцата няма да увеличи трайността им, но вкусът може да пострада, защото протеинът ще стане гумен.

Изберете тиган с правилния размер: когато в него има твърде много свободно място, яйцата могат да се удрят едно в друго и да се спукат при варене.

Лекар каза кои хора НИКОГА не трябва да ядат яйца

КОЛКО ВРЕМЕ МОГАТ ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ СВАРЕНИТЕ ЯЙЦА?

Твърдо сварените яйца запазват своите хранителни свойства за доста дълго време и ако се окаже, че не сте успели да изядете всичко през Великденската седмица, не трябва да се притеснявате. Въпреки това, за да не се рискува здравето, трябва да се спазват определени правила по време на съхранение.

В хладилник. След като се сварят, яйцата трябва да бъдат охладени, изсушени, опаковани в хартия или поставени в картонени съдове и поставени в хладилника. В тази форма те могат да се съхраняват на рафта до две седмици.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

Не се препоръчва използването на пластмасови съдове и торби за съхранение, защото в този случай се нарушава циркулацията на въздуха.

Важно е да запомните, че черупката предпазва този уникален продукт от разваляне. Всяка повреда, дори и малка пукнатина, намалява многократно срока на годност! Напукано твърдо сварено яйце може да се съхранява в хладилник до пет дни.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА ЗАМРАЗЯВАТЕ СВАРЕНИТЕ ЯЙЦА?

Твърдо сварените яйца не се препоръчва да се замразяват цели, тъй като след размразяване протеинът напълно губи хранителните си свойства и става негоден за консумация. Но жълтъците, напротив, придобиват много деликатна текстура и много готвачи използват това, ако трябва да направят мус или крем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com