Как да запазим двигателя на колата от прегряване през лятото?

7535
Как да запазим двигателя на колата от прегряване през лятото?
Снимка: freepic

За да не „кипне“ двигателят през лятото по време на движение, на първо място почистете радиатора, тъй като в края на пролетта в него може да попадне много пух от тополи. За целта може да използвате обикновена домакинска прахосмукачка, като последователно сменяте маркуча от издухване на изсмукване.

Завършете почистването с водна струя. Собствениците на автомобили с климатик трябва да бъдат особено внимателни - те имат два радиатора под капака, които обикновено са монтирани успоредно един на друг. Ако замърсяването не може да се отстрани с прахосмукачка или вода, е наложително разглобяване на междурадиаторната обшивка.

Летните горещини носят на шофьорите много неприятности: изтичане на антифриз, неотварящ се термостат, неработещ вентилатор на радиатора. Може да се получи усукване на главата на цилиндровия блок, изместване или прогаряне на уплътненията.

Понякога се образуват пукнатини в цилиндровата глава или в самия блок на двигателя. В най-лошия случай маслото изгаря, биелите се чупят, двигателят заклинва. Ремонтът на двигателя на сравнително евтина кола понякога струва на собственика й сума, приблизително равна на цената на нов двигател. Собственикът на луксозен автомобил ще похарчи няколко пъти повече за ремонт на прегрял двигател.

Топ 6 причини защо загрява колата ви

За да предотвратите прегряване на двигателя в горещините, постоянно следете нивата на маслото и охлаждащата течност (в разширителя или радиатора). Ако са изминали три години от наливането на антифриза, сменете го и проверете работата на охладителната система: стартирайте двигателя, включете подаването на топъл въздух към купето и изчакайте.

Когато сменяте антифриз, обърнете внимание на изискванията на производителя: работните температури на много съвременни двигатели достигат 105 градуса, а повечето евтини антифризи кипят при 100-102. В този случай трябва да се използва само висококачествен, т. нар. „марков“, антифриз.

Ако двигателят все пак е „заврял“, изключете го и се опитайте да определите причината.

Ако вентилаторът не се е включил, свалете клемата и директно затворете контактите (например, с кламер или нещо подобно)

Ако термостатът не се отваря, когато двигателят кипи, трябва да източите антифриза, да отворите термостата със сила и да го фиксирате в това положение (като поставите, например, шайба, гайка, маншон и т. н.).

Ако антифризът е свършил, долейте; това трябва да се прави на малки порции, като периодично се включва двигателят за смесване - в противен случай може да се образува пукнатина от температурната разлика. По същата причина не бива да охлаждате двигателя, като го поливате със студена вода

Как бързо да охладите прегрял двигател и да избегнете ремонт

Ако няма антифриз, можете да добавите вода все със същите предпазни мерки. Есента (преди настъпването на сланите) не забравяйте да смените водно-антифризната смес.

Включете салонния вентилатор на пълна мощност, настройте контрола на температурата на „максимум“ и отворете прозорците.

Случва се двигателят да спре заради прегряване, и опитите да го стартирате да не дават резултат. Това се случва, ако от прегряване буталата са се разширили до такава степен, че в цилиндрите им е станало „тясно“. След като двигателят се охлади, колата ще запали, но не трябва да оставяте проблема без внимание.

Можете да предотвратите появата на негативни последици за автомобила, причинени от прегряването му, като се придържате към следните препоръки:

1. Не оставяйте колата на слънце. Металните части на корпуса ще се нагорещят и температурата в кабината ще се повиши много по-високо, отколкото на улицата. Ще има опасност не само за колата, но и за здравето на водача;

2. По възможност не затваряйте прозорците напълно, за да може въздухът да циркулира. Естествено, това може да се прави не на многолюдни места, а например, на вилата;

3. Не мийте гореща кола със студена вода от кладенец. От температурната разлика дори малка пукнатина в стъкло или боя може рязко да се разшири.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Защо не е препоръчително да ядете извара за вечеря?

Какво стои зад мистерията с гробницата на първия китайски император? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com