Топ 6 причини защо загрява колата ви

24517
Топ 6 причини защо загрява колата ви
Снимка: iStock

Загряването на колата ви може да бъде изключително опасно, което налага да вземете незабавни мерки за профилактиката и недопускането на проблема, както и за своевременното му отстраняване, след като го забележите. Преди да разберете защо загрява колата, може би следва да научите как да установите, че колата ви е загряла. Освен дима, излизащ под капака, което е крайното и очевидното доказателство, че колата ви е загряла, има и по-фини предупреждения, които ви помагат да разберете и проверите това.

Погледнете стрелката за температура на таблото на автомобила ви. Ако тя е в червената зона, имате проблем и прегрял двигател. Друг начин да се уверите, че колата ви е загряла, е като видите да свети индикаторът за проверка на двигателя. Ако се научите да разпознавате сигналите, които автомобилът дава, че има проблем, преди да видите дим под капака си, ще се справите със ситуацията по-лесно, по-своевременно и с по-малко средства, както и да предотвратите редица инциденти.

Експертни съвети как да шофирате по лоши пътища и да опазите колата си

По много наши пътища асфалтът по традиция се "сваля" заедно със снега, което понякога превръща пътното платно в истинско трасе с препят...

Какви са причините за този проблем и защо загрява колата?

1.       Сред основните причини, даващи яснота защо загрява колата, е неработещата водна помпа. Ако водната помпа е повредена или работи неефективно, то се нарушава потокът на охлаждащата течност и колата, тоест двигателят ѝ, загрява.

2.       Причините за загряването на автомобила и отговорът на въпроса защо загрява колата могат да се крият не във водната помпа, а в самата охлаждаща течност. Ако е прекалено малко, концентрацията не е достатъчна или е некачествена, тя не съумява да действа ефективно и да си свърши работата. Важно е да проверите нивото на тази течност, преди да тръгнете на път, особено на дълъг път.

3.       Проблем с ремъка и по-скоро скъсването му е сред 6-те най-често срещани причини, в които се корени отговорът на въпроса защо загрява колата. Говорим за ремъка, който задвижва водната помпа. Ако е скъсан, то е невъзможно да се осигури нормален поток и скорост на охлаждащата течност и в крайна сметка се стига до неприятното и опасно прегряване на двигателя и загряване на колата.

Как да предпазим колата си от кражба?

Опасността от кражба на автомобила ви следва да ви притеснява основно, ако е скъп и луксозен. Старите коли, които са изключително евтин...

4.       Повреденият термостат също е сред най-честите причини, обясняващи защо загрява колата. Той контролира температурата на двигателя и е с ключово значение за охладителната система на колата ви. Повреден термостат означава загряваща  кола.

5.       При съвременните автомобили сред най-честите причини за загряване на колата е проблем с електрониката. При попадане в задръстване например двигателят се охлажда благодарение на специална перка. Проблем с електрониката, водещ до незадействане на перката при нужда или в точния момент, бързо води до прегряване на колата.

6.       В топ 6 на причините, които водят до отговор на въпроса защо загрява колата ми, са течове в тръбите или в самия радиатор.

Кога да внимаваме за загряване на колата?

Топ 10 съвета за избор на първа кола за млад шофьор

Каква кола трябва да кара млад шофьор? Изборът на кола за начинаещ шофьор е по-труден, отколкото за опитен такъв. Трябва да се внимава...

Летният сезон е свързан с повишена опасност от загряване на колата, както и дългият престои в задръстване, но няма сезон или път, които да не са потенциално опасни за загряване на колата, ако е на лице една от горните топ 6 причини за загряване на автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com