Как бързо да охладите прегрял двигател и да избегнете ремонт

57984
Как бързо да охладите прегрял двигател и да избегнете ремонт
Снимка: Infrontautos.co.uk

Прегряването на силовия агрегат обещава сериозни последствия. Термичният шок уврежда главата на цилиндрите, като се налага нейната замяна и ремонт. И понякога дори е по-евтино да се купи двигател от друга кола. Затова е много важно да се знае как подобни проблеми да бъде избегнати.

При някои съвременни автомобили изобщо няма датчик за температурата на антифриза. Следователно е невъзможно да се разбере, че двигателят прегрява на ранен етап. Въпреки това инженерите са взели мерки – сензорът, отчитащ температурата, е програмиран по такъв начин, че дава сигнал предварително. На таблото светва червена лампа и се чува звуков сигнал. Така шофьорът има време да понижи температурата на антифриза или да отбие отстрани на пътя, като предприеме определени действия, за да установи причините за проблема.

Топ 6 причини защо загрява колата ви

Загряването на колата ви може да бъде изключително опасно, което налага да вземете незабавни мерки за профилактиката и недопускането на...

Между другото, всичко може да не е толкова страшно. Ако вече споменатият температурен сензор „сбърка“, тогава той започва да дава неправилни команди. Резултатът е, че на приборният панел светват няколко лампи, а електронната система включва вентилатора за охлаждане и той върти постоянно. Така не се стига до прегряване, а се налага единствено подмяна на повредената част.

Възможен е и по-сериозен вариант, при който термостатът е задръстен. За да се уверите в това, трябва да отбиете отстрани на пътя, да отворите капака и да пипнете тръбите на охладителната система на големия и малкия кръг на циркулация на антифриза. Ако един от тях е студен, значи има проблем и термостатът трябва да бъде сменен.



Ако шофьорът не може да се справи сам, трябва да стигне до най-близкия сервиз. Тоест, важно е бързо да се намалите температурата на охладителната система. Най-лесният начин за това е това е се да изключи климатика, за да се намали натоварването на двигателя. След това вентилаторът на „печката“ се включва на максимална скорост. Това ще направи кабината много гореща, но това не е чак такъв проблем, тъй като прозорците се отварят.

Друг начин за охлаждане на антифриза е насилственото отстраняване на конектора от температурния сензор. В резултат на това вентилаторът ще работи постоянно. Когато системата е изправна, прегряването на мотора ще бъде избегнато. Има обаче един нюанс – охладителят не може да функционира безкрайно, тъй като просто ще се счупи в един момент. Затова устройството трябва да бъде оставено за почива, което означава, че на дълъг път трябва периодично да се спира, за да може колата да се охлади.

Шофьорите рискуват да получат огромни повреди на двигателя от често използван трик за затопляне на автомобила

При ниските температури много шофьори се сблъскват с трудности още преди да потеглят, като се започне от загряването на автомобила и се...

Въпреки това, след такова кратко спиране, може спокойно да се поддържа скорост от 60-80 км/ч. Тогава въздушният поток е по-ефективен, водната и маслената помпа работят по-добре. Тоест, смазката се охлажда по-бързо, което допринася за стабилизиране на температурата на двигателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com