Как е правилно да се ядат ябълките?

17361
 Как е правилно да се ядат ябълките?
Снимка: ПР

Всеки знае, че ябълките са полезни. Но оказва се, че има някои ограничения, свързани с консумацията им. 

Веществата, съдържащи се в ябълките, могат да имат както положителни, така и отрицателни ефекти върху човешкото тяло, особено ако не знаем как да ги консумираме правилно.

Ползите от ябълките

Ябълките са може би най-разпространеният плод на земята - съществуват около 10 000 сорта! Бледо жълти, зелени, розови и червени - ябълките се различават главно по външен вид и съставът им е приблизително еднакъв. Смята се, че една ябълка съдържа изобилие от витамини и хранителни вещества.

Ако ежедневно консумираме дори само една ябълка това може да ни спаси от много заболявания: от дефицит на витамини и анемия до рак.

Разбира се, ябълките съдържат витамини С, К, група В, рибофлавин, калий, мед, манган и магнезий, органични съединения, фитонутриенти и флавоноиди (кепикатехин, кверцетин и хлоридин). Те са отличен източник на полифеноли - антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес и удължават младостта.

Тези плодове съдържат и много пектини - меки диетични влакна, които са ентеросорбенти, повишават чревната подвижност и облекчават запека. Яденето на една средна ябълка на ден покрива около 12% от дневните нужди от фибри.

Митове за ябълките

Смята се, че ябълките могат да лекуват анемия - сериозно нарушение в структурата на кръвните клетки, при което се намалява концентрацията на хемоглобин.

Дефицитът на желязо е една от причините за това заболяване. Но всъщност ябълките съдържат много малко желязо (2,2 mg - 2-5% от дневната стойност), така че определено няма да ви помогнат да излекувате анемията с тяхна помощ.

Друг мит е свързан с високото количество витамин С - една ябълка съдържа около 7-10% от дневната доза аскорбинова киселина. В случая ще е необходимо да добавите шипка, червен пипер или касис към диетата си, за да си набавите дневната доза витамин С. Или да изядете поне 12-14 ябълки на ден, което със сигурност е трудно за изпълнение.

Ябълковата диета също е мит. Тези плодове съдържат много въглехидрати - около две -три чаени лъжички захар са „скрити“ в една сладка ябълка! Ябълката не може да се определи като нискокалоричен продукт, тъй като съдържа около 80 kcal.

Вреда от ябълките

Ябълките са противопоказани при хранителни алергии, индивидуална непоносимост и свръхчувствителност на стомашно-чревния тракт. Хората с гастрит и язва на дванадесетопръстника могат да ядат ябълки в ограничени количества. Тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, също трябва да избягват червените ябълки.

Ябълковите семена съдържат токсичното вещество амигдалин, което се счита за животозастрашаващо, а яденето на твърде много семена от този плод може да бъде вредно за здравето.

Освен това ябълките могат да съдържат следи от пестициди. Никога не яжте плодове с червеи и такива, които са започнали да се развалят.

Как е правилно да се консумират ябълките?

Най-добре е да ядете по една ябълка на ден като лека закуска, без да я комбинирате с други храни - по този начин тя се усвоява пълноценно. Интересното е, че най-ценна е сърцевината на ябълката, тъй като тя съдържа полезни бактерии, които действат като пробиотици и помагат за изграждането на здрав чревен имунитет. 

Най-добре е преди консумация ябълката да се нареже на парчета, за да сте сигурни, че в нея не се крият неприятни изненади - червеи, мухъл.

Можете да направите чипс от ябълки, но не забравяйте, че съдържанието на захар в него е пет до шест пъти по-високо, отколкото в суровите ябълки.

Термичната обработка унищожава витамините в ябълките, така че ако ги консумирате печени или задушени, те ще бъдат единствено източник на фибри, които ще се усвоят по-лесно и по-бързо от тялото ви. По-добре е да се придържате към консумацията на свежи плодове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно