Как един баща превръща и трите си дъщери в гении?

2968
Как един баща превръща и трите си дъщери в гении?
Снимка: Pixabay

Днес ще разкажем за вдъхновяващата история на един баща. Той е унгарски учен, който успя да докаже своята теория чрез възпитанието на трите си дъщери. Той вярва, че гениалността се създава, а не се наследява. Представяме ви Ласло Полгар - бащата, който отгледа трите изключителни шахматистки - Жужа, София и Юдит.

Кой е Ласло Полгар

Ласло Полгар, роден през 1946 година в Унгария, е философ и образователен психолог с дълбок интерес към биографиите на великите личности от цял свят. Ранните му изследвания върху техните биографии създават у него следното впечатление между тях - че гениите не се раждат, а се формират. Полгар е убеден, че с правилното и интензивно образование от ранна възраст, всяко дете може да развие гениалност в определена сфера. Въпреки подигравките, с които научната общност в Унгария посреща тезата му, той е решен да докаже теорията си на практика.

Как Ласло Полгар доказва своята теория

Той решава да избере сфера със точно определени критерии за успех. Поради това се насочва към шахмата - игра, в която успехът се определя обективно, без външно влияние от съдии. Страстен почитател на играта, той решава да отгледа шахматни гении от своите деца. Среща бъдещата съпруга Клара и заедно стават родители на 3 дъщери, които от малки започва да учи как се играе шах. Всички те достигат до впечатляващи успехи в играта. Ето какво трябва да се знае за тях:

Кои са трите сестри Полгар

Сузан/Жужа Полгар

Тя е най-голямата сред трите сестри. Още на 4 години започва своето пътешествие в света на шаха и за кратко време успява да надмине играта на мнозина възрастни, стигайки до впечатляващи постижения. Тя става световен шампион сред жените, а по-късно доказва майсторството си и в мъжката категория, като се утвърждава като гросмайстор. Успехите ѝ в шахматния свят са вдъхновение са първото доказателство за правилността на тезата на баща ѝ.

София Полгар

София превъзхожда постиженията на своята сестра, като става световен шампион по шах сред жените на едва 14-годишна възраст. За да уточним, тя достига до финала на световното първенство, което е отворено както за мъже, така и за жени. Губи на финала от мъж, но въпреки това е най-напред сред жените и става световен шампион. Известна е също така със своя несравним подвиг, наричан "Разграбването на Рим". През 1989 година, на само 17 години, София триумфира в един от най-важните турнири за годината в италианската столица. Тя постига почти перфектен резултат - 8.5 от 9 възможни точки. Нейното представяне е оценено като едно от най-изключителните в историята на шаха.

Юдит Полгар

Юдит е най-младата от трите сестри, но без съмнение най-успешната сред тях. На крехката възраст от 5 години вече побеждава баща си на шахматната дъска. Когато навършва 12, тя се превръща в най-младият шахматист в историята, който влиза в топ 100. Само на 15 години и 4 месеца, Юдит постига званието гросмайстор, като по този начин подобрява предишния рекорд, установен от легендарния Боби Фишер. Тя доминира женската ранглиста в шаха, като е номер 1 в продължение на 27 години. Заради тези безспорни постижения е определена за кралица на шахмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com